Business Internaţional

Gazprom vrea să facă rapid din Turcia un hub regional de tranzit al gazelor spre Europa

Cu ajutorul Rusiei Turcia ar putea deveni un centru regional important de tranzit al gazelor

Cu ajutorul Rusiei Turcia ar putea deveni un centru regional important de tranzit al gazelor

Autor: Bogdan Cojocaru

28.01.2015, 00:03 441
Grupul rus Gazprom, cel mai mare ex­por­tator de gaze naturale la nivel mondial, inten­ţionează să efectueze în decembrie 2016 primele li­vrări de gaze naturale prin ga­zo­­ductul care ia locul South Stream şi care va face din Tur­cia un hub regional de tranzit, scrie Hurriyet Daily News. Informa­ţiile vin de la directorul general al Gazprom Alexei Miller.

Gazprom a anunţat anul tre­cut că din cauza opoziţiei din UE va înlocui South Stream cu un gazoduct cu o capacitate de 63 de miliarde de metri cubi pe an care va ajunge în Turcia, o ru­tă către Europa care ocoleşte Ucraina.

Planul Rusiei este ca ţările UE să construiască propriile legături cu proiectul ruso-turcesc pentru a putea importa gaze ruseşti, care acoperă o treime din necesarul UE. Jumătate din aceste livrări trec în prezent prin Ucraina. Turcia este unul dintre cei mai mari consumatori de gaze ruseşti. UE este cel mai mare client al Gazprom.

UE consumă însă tot mai multe gaze din stocuri şi importă mai puţin deoarece traderii întârzie achiziţiile în aşteptarea unor preţuri mai mici, împinse în jos de prăbuşirea dramatică a cotaţiilor petrolului.  

Cantitatea de gaze scose din depozitele UE a crescut cu 44% în această iarnă, în timp ce livrările ruseşti către Europa şi Turcia s-au micşorat cu aproape 29% luna trecută, scrie Bloomberg.

Guvernul Ungariei, una din ţările pe teritoriul căreia ar fi trebuit să treacă South Stream, a anunţat că este „deschis lansării de proiecte de gaze naturale cu Turcia“. Turcia va juca un rol important în menţinerea siguranţei energetice a regiunii şi Ungaria este deschisă să înceapă negocieri pentru colaborare în proiecte energetice, a afirmat ministrul maghiar de externe Peter Szijjarto. South Stream ar fi trebuit să facă din Ungaria un centru important regional de distribiţie a gazelor ruseşti. În sectorul energetic maghiar, Rusia joacă un rol deosebit de important deoarece „sponsorizează“ cu zece miliarde de euro şi cu tehnologie extinderea singurei centrale atomice a ţării.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO