Business Internaţional

„Gazprom este campioană la distrugerea propriei valori“: pariul ratat al Rusiei

„Gazprom este campioană la distrugerea propriei...

Autor: Daniela Stoican

04.04.2014, 00:03 1642

Directorul general adjunct al Gazprom, Aleksander Medvedev, se lăuda în 2007, în perioada de apogeu a celui mai mare boom al preţurilor materiilor prime din istorie, că monopolul exporturilor de gaze ruseşti va deveni compania cu cea mai mare capitalizare din lume. El estima că valoarea de piaţă a Gazprom va creşte de patru ori în şapte ani, la o mie de miliarde de dolari.

Medvedev, şeful diviziei de exporturi a Gazprom, a ratat ţinta cu „doar“ 910 miliarde de dolari. Între timp compania a pierdut 154 mi­liarde de dolari din capi­talizare.

De la momentul când managerul a făcut această estimare, nicio companie din primele 5.000 ca mărime din lume nu a suferit o scădere mai dramatică a capitalizării decât cea a Gazprom. Prăbuşirea de 154 miliarde de dolari a devenit emblematică pentru lâncezeala care a cuprins economia Rusiei conduse de Vladimir Putin. Compania de stat s-a prăbuşit pe bursă trei ani la rând după ce a majorat cheltuielile alocate mai multor proiecte, de la Jocurile Olimpice de la Soci la proiecte din Siberia.

„Gazprom este campioană la distrugerea propriei valori“, a afirmat Ian Hague, partener fondator al Firebird Management, într-un interviu acordat Bloomberg Businessweek.

„Gazprom nu este singura care şi-a ratat scopul de a-şi mări capitalizarea bursieră. Rusia este cea care a eşuat, nereuşind să creeze un mediu în care companiile de stat să funcţioneze precum entităţile deţinute de acţionari“, a mai spus Hague.

Profitul Gazprom din primele nouă luni ale anului trecut calculat în funcţie de standardele ruseşti a scăzut cu 9%, la 467 miliarde de ruble (13 miliarde de dolari). Profitul calculat conform standardelor internaţionale a crescut cu 4%, la 859 miliarde ruble. Com­pania nu şi-a publicat încă raportul financiar pentru tot anul. 

Cu cheltuieli de aproxi­mativ 3 miliarde de dolari alocate pentru Olimpiada de la Soci şi cu alte miliarde alocate pentru rute noi de tranzit pentru gazele livrate către Europa care ocolesc Ucraina, Gazprom arată că nu are suficiente fonduri pentru a distribui mai mulţi bani către acţionari. În acelaşi timp, guvernul rus a îngheţat preţurile percepute de Gazprom de pe piaţa internă şi a majorat taxele, în timp ce datoria Ucrainei pentru livrările de gaze a crescut cu aproximativ 1,8 miliarde de dolari.

„Gazprom nu este administrat ca o companie care urmăreşte să obţină un profit cât mai mare, ci mai degrabă pentru diferite scopuri politice“, consideră William Browder, fondatorul Hermitage Capital Management Ltd.

Sergei Kupriyanov, purtător de cuvânt al Gazprom, a spus că estimarea de o mie de miliarde de dolari „a fost scoasă din context“ deoarece se baza pe aşteptări de creştere a preţurilor petrolului. El a punctat că sancţiunile impuse Rusiei de către Statele Unite şi Europa în urma anexării Crimeei de luna trecută au contribuit la prăbuşirea preţului acţiunilor Gazprom, determinând creşterea diferenţei dintre valoarea de piaţă a Gazprom şi a celor ale altor companii petroliere majore.

În interviul din 6 aprilie 2007 de la Moscova, Medvedev spunea că Gazprom îşi propune să devină  „cea mai capitalizată companie din lume“ şi că va  atinge o valoare de o mie miliarde de dolari într-un interval de şapte până la zece ani. Dar el nu a spus că estimarea este dependentă de preţul petrolului, folosit ca referinţă pentru gazele naturale vândute de Gazprom.

Indicele de referinţă al bursei moscovite Micex a scăzut cu 19% de-a lungul ultimilor şapte ani, spre  deosebire de creşterea de 8.2% a indicelui MSCI Emerging Market şi de avansul de 10% al indicelui MSCI World care măsoară performanţa burselor ţărilor dezvoltate. Piaţa acoperită de Micex a devenit din 13 martie de tip „bear“, fiind de atunci caracterizată printr-o perioadă de scădere pe termen lung ca urmare a masării de trupe ruseşti la graniţa cu Crimeea, urmată de anexarea peninsulei. Tensiunile dintre Rusia şi SUA sunt cele mai mari de la sârşitul războiului rece.

Banca Mondială atenţiona săptămâna trecută că din cauza crizei politice Rusia riscă să ajungă în recesiune anul acesta după încetinirea creşterii la 1,3% în 2013, cel mai slab ritm din ultimii patru ani. Economia Rusiei va creşte cu mai puţin de 1% anul acesta, a spus Elvira Nabiullina, guvernatorul băncii centrale a Rusiei.

Putin, care a descris prăbuşirea Uniunii Sovietice ca fiind cea mai mare catastrofă geopolitică a secolului XX, a reintrodus imnul sovietic ca imn oficial când a ajuns la putere în 1999.

Cu zece ani în urmă producătorul petrolier de stat Rosneft a preluat Iukos, cel mai mare producător de petrol al Rusiei de la acea vreme, după ce guvernul l-a arestat pe fondatorul companiei, miliardarul Mihail Hodorkovski. Anul trecut Rosneft a cumpărat TNK-BP, un joint venture rusesc cu British Petroleum, pentru 55 miliarde de dolari.

„Aceasta este o problemă pentru orice companie de stat din Rusia“, spune Oleg Popov, manager de portofoliu la Allianz Investments.

„Gazprom este participant activ la politica externă a guvernului, în proiecte sociale, unde Gazprom suportă costurile în locul guvernului, eliberând bugetul de povară“, a precizat el.

Prosperity Capital vede Gazprom ca fiind valoroasă la preţurile curente, spunând că noua politică a guvernului privind calcularea dividendelor ar putea mări dividendele distribuite către acţionari.

„Dacă nu am fi considerat Gazprom ca fiind o companie atractivă, nu am fi investit în ea“, spune Mattias Westman, care coordonează active ruseşti de aproximativ 3,3 miliarde de dolari ca CEO al Prosperity Capital.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 04.04.2014

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO