Business Internaţional

Gazprom cumpără cu 1 mld. dolari acţiunile la South Stream deţinute de Eni, EDF şi Wintershall

Gazoductul South Stream a fost concurentul proiectului european Nabucco, mort din cauza lipsei de interes

Gazoductul South Stream a fost concurentul proiectului european Nabucco, mort din cauza lipsei de interes

Autor: Bogdan Cojocaru

01.04.2015, 00:00 477
Monopolul rusesc al exporturilor de gaze naturale Gazprom a cumpărat cu un miliard de dolari participaţiile companiilor europene partenere la proiectul defunctului gazoduct South Stream, care ar fi trebuit să aducă gaze naturale din Rusia în centrul Europei tranzitând Marea Neagră, Bulgaria şi Ungaria, scrie EurActiv. Cei mai mulţi bani din această tranzacţie s-au dus către companiile Eni din Italia (390 milioane dolari), care deţinea 20% din proiect, EDF din Franţa (290 milioane dolari) şi Wintershall din Germania (290 milioane dolari), ambele controlând participaţii de câte 15%. Gazprom a devenit astfel singurul proprietar a ceea ce ar fi trebuit să fie conducta South Stream.
 
Rusia a decis să abandoneze unilateral  South Stream, deşi acordul acţionarilor prevedea asumarea în comun a riscurilor. O explicaţie pentru preluarea participaţiilor de către Gazprom, deşi situaţia financiară a companiei nu este una solidă, constă în faptul că prin aceste plăţi Rusia îşi păstrează bune relaţiile cu subsidiara Saipem a Eni, care are licenţă pentru montarea conductelor pe fundul Mării Negre pentru South Stream. Moscova intenţionează să utilizeze serviciile acestor companii pentru un gazoduct care ar trebui să ajungă în Turcia. De acolo, Rusia ar urma să distribuie gaze în Europa.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO