Business Internaţional

Gazprom a redus cu aproape un sfert livrările de gaze către Polonia

Gazprom a redus cu aproape un sfert livrările de gaze...

Autor: Florentina Dragu

10.09.2014, 18:22 383

"PGNiG investighează dacă reducerea este urmarea unor motive tehnice sau comerciale", au declarat reprezentanţii companiei.

Aceştia au adăugat că Gazprom a livrat cu 20%-24% mai puţine gaze decât a comandat PGNiG în ultimele două zile, iar compania poloneză compensează declinul cumpărând gaze din surse alternative.

Acţiunile PGNiG au scăzut cu 2% după publicarea anunţului.

Potrivit unor surse din cadrul Gazprom, grupul rus desfăşoară lucrări de întreţinere la conducte şi constituie stocurile înaintea venirii iernii, motiv pentru care livrările în Polonia au fost limitate la nivelul de la finele săptămânii trecute.

Pe de altă parte, oficiali ucraineni au declarat recent că Gazprom reduce livrările către Uniunea Europeană pentru a restricţiona aşa-numita "aprovizionare inversă" a Ucrainei din statele europene care importă gaze ruseşti.

Ihor Prokopiv, preşedintele companiei ucrainiene UkrTransGas, a afirmat că Polonia a suspendat miercuri livrarea unei cantităţi zilnice de 4 milioane de metri cubi de gaze către Ucraina.

Rusia, care acoperă aproximativ 30% din necesarul de gaze naturale din Europa, a oprit în luna iunie livrările de gaze destinate Ucrainei, din cauza unor dispute legate de preţuri şi datorii, dar a continuat să furnizeze gaze clienţilor europeni.

Polonia a importat 9,6 miliarde de metri cubi de gaze din Rusia anul trecut, echivalentul a 64% din necesarul intern de consum.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO