Business Internaţional

Gazprom a batut recordul la imprumuturile in ruble

05.02.2004, 00:00 16



Gazprom, cel mai mare producator mondial de gaze, a vandut, marti obligatiuni cu scadenta pe trei ani in valoare de 10 miliarde de ruble (350 milioane de dolari), aceasta fiind cea mai mare emisiune in ruble de pana acum. Dobanda efectiva a unei obligatiuni a fost stabilita la 8,11%, iar actiunea face parte dintr-un program de imprumuturi care se cifreaza la 15 miliarde de ruble.



Banca de investitii rusa Renaissance Capital a intermediat tranzactia, iar oficialii institutiei au afirmat ca cererea a fost de 1,6 ori mai mare, in timp ce investitorii straini au depus cele mai consistente oferte.



Alexei Sizov, din cadrul Renaissance, a spus: "Este cea mai mare emisiune de obligatiuni in ruble de pana acum si va deveni probabil un reper pentru piata. Prin urmare, s-a inregistrat o cerere foarte mare din partea investitotilor straini."



Piata rublei a devenit o sursa primordiala de finantare pentru multe companii interne, care nu prezentau destula transparenta pentru a atrage pietele internationale de capital.



Piata a beneficiat, insa, si de pe urma rezultatelor puternice raportate de guvernul de la Moscova, care a ajutat la aprecierea rublei. La numai cinci ani dupa ce guvernul rus a esuat sa lanseze obligatiuni interne in valoare de 40 miliarde de dolari, ponderea datoriei Rusiei a scazut pana la 38% din Produsul Intern Brut, iar rezervele valutare ale bancii centrale au atins un record de 82,7 miliarde de dolari.



"Non-rezidentii, in special fondurile de investitii, au cumparat aproximativ 30% din emisiune, bancile ruse au achizitionat o treime, iar companiile de asigurari cealalta treime," a precizat Alexander Merzlenko, directorul Renaissance Capital. florin.cepraga@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO