Business Internaţional

Gazoductul TAP care va ocoli Rusia nu va fi un rival al South Stream

AFP/Mediafax Foto

AFP/Mediafax Foto

Autor: Daniela Stoican

06.10.2014, 00:04 957

Proiectul gazoductului TAP (Trans-Adriatic Pipeline), care va alimenta începând din 2020 Europa cu gaze naturale din Azerbaidjan ocolind Rusia, începe să prindă contur după ce a depăşit ultimul „hop“, scrie Deutsche Welle. După ce finanţarea proiectului a părut să fie pusă în pericol de retragerea companiei energetice germane E.ON şi a celei franceze Total din proiect, acţionarul german a fost înlocuit de compania energetică Enagas, una dintre cele mai mari companii de distribuţie de gaze din Spania, care a intrat cu 16% în TAP.

Gazoductul TAP urmează să livreze gaze naturale din Marea Caspică din Azerbaidjan prin Georgia, Turcia, nordul Greciei şi Albania până în sudul Italiei, pentru a alimenta reţeaua europeană de gaze naturale.

Cei mai mari acţionari ai TAP rămân gi­gantul energetic britanic BP, compania pe­trolieră  norvegiană de stat Statoil şi compania energetică Socar deţinută de statul azer, fiecare cu câte 20% din proiect. „Sigur că regretăm că E.ON şi Total s-au retras, dar fiecare companie trebuie să decidă dacă această investiţie îşi găseşte loc în portofoliul său“, a declarat Lutz Landwehr, directorul comercial al TAP, la o conferinţă pe tema evoluţiei pieţei petroliere şi de gaze naturale din Balcani organizată la Atena. Dar Enagas este o alternativă puternică, iar proiectul TAP va deveni mai puternic prin această înlocuire, a adăugat el.

Investiţiile pregătitoare pentru ruta gazoductului vor începe în 2015, dar primele livrări de gaze provenind din câmpul gazeifer Shah Deniz din Azerbaidjan sunt planificate să înceapă în 2020. TAP ar trebui să livreze până la 20% din necesarul de gaze al Europei.

 

Un rival incomod pentru Rusia?

Rămâne de văzut dacă Rusia va vedea TAP ca un rival pentru gazoductul South Stream, care ar trebui să aducă gaze ruseşti prin Marea Neagră în Bulgaria şi Europa de Vest începând din 2018, ocolind Ucraina. Aproape toţi participanţii la Summitul Petrolului şi Gazelor Naturale din Balcani şi Marea Adriatică au negat că TAP ar fi un competitor pentru South Stream. Ministrul grec al energiei Iannis Maniatis spune că problema rivalităţii este irelevantă deoarece este de aşteptat ca Europa să aibă nevoie de o cantitate suplimentară de 100 miliarde de metri cubi de gaze în următorii ani, aşa că va fi recunoscătoare pentru orice cantităţi suplimentare pe care le va putea obţine.

„South Stream nu va spori dependenţa Europei de importurile de gaze ruseşti şi nu va cuceri nicio felie suplimentară din piaţă“, spune Theodoros Tsakiris, profesor de geopolitică la Universitatea din Nicosia, Cipru. El explică acest lucru prin faptul că South Stream nu oferă decât o rută alternativă pentru acordurile de livrare de gaze deja semnate.

„Gazoductul TAP nu este un competitor puternic pentru (South Stream - n.red.), nu în ultimul rând din cauza capacităţii sale mai mici. South Stream va livra până la 150 de miliarde de metri cubi pe an, dar TAP va putea livra în cel mai bun caz 20 de miliarde de metri cubi în 2025“, mai spune el.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO