Business Internaţional

Gazele ruseşti "fac cu ochiul" Germaniei, în timp ce Merkel întoarce spatele energiei nucleare

Gazele ruseşti "fac cu ochiul" Germaniei, în timp ce Merkel întoarce spatele energiei nucleare

Autor: Anca Dumitrescu - Mediafax

08.04.2011, 20:09 53

Distanţarea cancelarului german, Angela Merkel,de energia nucleară va creşte dependenţa Germaniei de gazeleruseşti, dar şi a cancelarului de predecesorul său, GerhardSchroeder, în prezent preşedinte la proiectului gazoductului rusescNord Stream, comentează Bloomberg.

Angajamentul lui Merkel de renunţare la energianucleară, după dezastrul atomic din Japonia, contribuie lacreşterea preţului gazelor naturale, în condiţiile în care Germaniacaută alternative energetice.

Gazele livrate de Gazprom ar putea fi cea maifacilă cale pentru Merkel de respectare a obiectivelor Germaniei îndomeniul protecţiei mediului şi pentru menţinerea în funcţiune acelei mai mari economii din Europa.

Germania va renunţa complet laproducţia de energie nucleară până în2020

În timp ce eforturile de limitare a dezastruluide la centrala japoneză Fukushima continuă, Merkel ocupă o poziţiede lider în tendinţa mondială de regândire a strategiilor îndomeniul energiei nucleare, care asigură circa un sfert dinelectricitatea generată în Germania.

Creşterea importurilor de gaze din Rusia, caredeţine cele mai mari rezerve din lume, va întări legăturileGermaniei cu această ţară, cu riscul apariţiei unor tensiuni înrelaţiile cu Statele Unite.

"Rusia redevine un furnizor stabil de energiepentru Europa", a declarat Will Pearson, analist în domeniulenergiei la Eurasia Group din Londra.

Pearson a arătat că în prezent Rusia pare oalternativă mai sigură decât nordul Africii.

Între posibilii câştigători ai actualei situaţiise află conducta de gaze Nord Stream, de la Marea Baltică, proiectde 7,4 miliarde de euro condus de Schroeder, care scoate înevidenţă dependenţa energetică a Europei de Rusia şi influenţa încreştere a unor economii emergente precum China, India şiBrazilia.

Aşa-numitele state BRIC vor discuta despremateriile prime la o reuniune de pe 14 aprilie din Sany,China.

Şi proiectul Nabucco, care urmează să transportegaze caspice în Europa, ar putea avea de câştigat. Nabucco estesusţinut de fostul ministru de Externe Joschka Fischer, fost lideral Partidului Verzilor din Germania şi partener al lui Schroeder înguvern din 1998 până în 2005, când coaliţia lor a fost învinsă deMerkel.

Merkel urmează, pe 15 aprilie, să discute cupremierii celor 16 landuri germane despre viitorul mix energetic alGermaniei, după ce luna trecută a fost declarat un memorandum de 90de zile privind prelungirea duratei de viaţă a celor 17 centralenucleare din ţară, iar funcţionarea a şapte reactoare vechi a fostoprită.

Germania, ţara cu populaţia cea mai numeroasă dinEuropa, importă circa 85% din necesarul de gaze şi depinde deja maimult decât Uniunea Europeană de gazele ruseşti. Statul germanimportă circa o treime din gaze din Rusia, comparativ cu un sfertîn cazul UE.

"Germania vrea ca Rusia să fie un furnizor majorde resurse naturale", a declarat Merkel pe 26 noiembrie, în timpulunei vizite a premierului rus Vladimir Putin.

Ea a arătat că Europa şi Rusia sunt parteneristrategici, iar potenţialul de cooperare este departe de a fiepuizat.

Merkel, care vorbeşte fluent ruseşte, încurajeazărelaţiile cu Rusia ca partener comercial şi diplomatic, promovândexporturile germane, precum ale grupului Siemens.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO