Business Internaţional

Gardienii Revoluţiei din Iran dezmint eliberarea "cu promptitudine" a marinarilor americani

 Gardienii Revoluţiei din Iran dezmint eliberarea "cu...

Autor: Ioana Bojan

13.01.2016, 10:55 110

Gardienii Revoluţiei din Iran au anunţat miercuri că îi interoghează pe cei zece membri ai Forţelor Navale ale SUA reţinuţi cu o zi în urmă şi au respins informaţiile privind eliberarea lor "cu promptitudine", relatează Reuters în pagina electronică.

Iranul a reţinut marţi zece membri ai Forţelor Navale ale SUA, după ce două ambarcaţiuni de mici dimensiuni au intrat în apele iraniene din Golful Persic, în urma unor probleme mecanice, au declarat oficiali americani, precizând că au primit asigurări că marinarii şi navele vor fi eliberaţi "cu promptitudine".

"Dacă, pe parcursul interogatoriilor, vom descoperi că erau într-o misiune de strângere de informaţii, îi vom trata diferit", a declarat, pentru agenţia Tasnim, Ramazan Sharif, purtătorul de cuvânt al Gardienilor Revoluţiei, armata ideologică a regimului de la Teheran.

Marţi seara, un oficial american din domeniul apărării a declarat că Iranul urma să aducă marinarii miercuri dimineaţă pe un vas al Forţelor Navale ale SUA din apele internaţionale.

Dar Sharif a precizat că acestea sunt speculaţii. "Ceea ce spun alţii despre eliberarea cu promptitudine a marinarilor este speculaţie şi nu confirm, nici nu infirm", a declarat el pentru Tasnim.

Comandantul Forţelor navale ale Gardienilor Revoluţiei, amiralul Ali Fadavi, a declarat pentru televiziunea de stat că un portavion american din Golf a acţionat "provocator şi neprofesionist" timp de 40 de minute, efectuând manevre aeriene şi maritime, după ce Iranul a reţinut marinarii americani. El a precizat că aceştia au fost transferaţi pe insula Farsi, în apropierea căreia au fost capturaţi.

Teheranul a cerut Washingtonului să prezinte scuze pentru "încălcarea" apelor teritoriale ale Iranului, a adăugat Fadavi.

"Ministrul iranian de Externe, Mohammad Javad Zarif, a ţinut legătura cu secretarul de Stat american (John) Kerry (...). Zarif a adoptat o poziţie fermă, în condiţiile în care marinarii au încălcat apele teritoriale ale Iranului, şi a cerut Statelor Unite să prezinte scuze", a spus el.

Oficiali americani şi iranieni au precizat că cei zece marinari sunt bine trataţi şi în siguranţă.

Potrivit oficialilor americani, navele Riverine au întâmpinat probleme mecanice marţi şi au ajuns din întâmplare în apele iraniene.

Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Peter Cook, declarase anterior pentru agenţia Associated Press că Teheranul a informat că navele şi echipajele vor fi eliberate "cu promptitudine".

Agenţia iraniană de presă Fars a relatat însă că marinarii americani - nouă bărbaţi şi o femeie - "spionau" în apele teritoriale iraniene.

"Am pierdut contactul cu două ambarcaţiuni de mici dimensiuni ale SUA în drum din Kuwait către Bahrain", a precizat un oficial din cadrul administraţiei americane.

În urma incidentului, secretarul de Stat american, John Kerry, l-a sunat imediat pe ministrul iranian de Externe, Javad Zarif, pentru demararea negocierilor.

Un oficial a precizat pentru AP că John Kerry "a discutat personal cu Zarif pe această temă". Kerry şi Zarif au dezvoltat o relaţie personală de-a lungul celor trei ani în care au negociat acordul nuclear dintre Iran şi marile puteri.

Agenţia conservatoare de presă Tasnim a menţionat că navele americane erau echipate cu arme automate.

Gardienii Revoluţiei din Iran au mai avut acţiuni agresive în trecut, în cadrul misiunilor lor de protejare a frontierelor maritime iraniene.

Cincisprezece marinari britanici au fost reţinuţi timp de 13 zile în 2007, după ce au fost capturaţi într-o zonă disputată între Iran şi Irak.

Tensiunile dintre Statele Unite şi Iran rămân mari în pofida acordului nuclear încheiat în 2015.

În decembrie, Iranul a efectuat teste cu rachete în apropierea unor nave americane de război şi a altor vase comerciale în Strâmtoarea Hormuz.

Testele au fost "foarte provocatoare", a apreciat un comandant militar american la acea vreme.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO