Business Internaţional

Gafă pe Wall Street: Tesla dezamăgeşte investitorii cu rezultate mai slabe şi perspective de livrare neclare pentru 2021

Gafă pe Wall Street: Tesla dezamăgeşte investitorii cu...

Autor: Mediafax

28.01.2021, 08:10 1134

Profitul Tesla Inc în al patrulea trimestru a scăzut faţă de aşteptările Wall Street, iar compania nu a reuşit să ofere un obiectiv clar pentru livrările de vehicule în 2021, ceea ce a dus la o scădere a acţiunilor cu 5% în tranzacţiile de după închiderea şedinţei, relatează Reuters.

Rezultatele dezamăgitoare vin după ce acţiunile producătorului de automobile electrice condusă de Elon Musk au crescut cu aproape 700% în ultimele 12 luni, aşteptările fiind că Tesla se va extinde rapid şi profitabil.

Investitorii sperau la o creştere semnificativă faţă de obiectivul din 2020 de jumătate de milion de vehicule, dar Tesla a oferit doar o perspectivă vagă şi nu a anunţat un obiectiv concret de livrare.

„Pe un orizont multianual, ne aşteptăm să realizăm o creştere anuală medie de 50% a livrărilor de vehicule. În unii ani s-ar putea să creştem mai repede, ceea ce ne aşteptăm să fie cazul în 2021”, a spus Tesla într-un comunicat.

Întrebat de un analist dacă Tesla urmăreşte să livreze 840.000 până la 1 milion de vehicule în 2021, pe baza capacităţii maxime actuale a fabricilor sale, Elon Musk a răspuns că ţinta era „în vecinătate”, în timp ce un alt executiv Tesla a spus că firma va oferi îndrumări în trimestrul următor.

Directorul financiar financiar al Tesla, Zachary Kirkhorn, a declarat miercuri că firma „lucrează din greu” pentru a gestiona penuria globală de semiconductori care a afectat industria auto, fără detalii suplimentare.

Tesla a livrat 180.570 de vehicule în T4, un record trimestrial.

Câştigul net, cu excepţia plăţilor compensatorii pe bază de acţiuni către Musk, a crescut la 903 milioane dolari faţă de 386 milioane dolari anul trecut, însă compania a ratat aşteptările analiştilor, care au anticipat un profit trimestrial de 1,08 miliarde dolari, potrivit datelor de la Refinitiv. Veniturile totale ale companiei, de 10,74 miliarde dolari, au depăşit aşteptările analiştilor, de 10.4 miliarde dolari.

Tesla a anunţat şi că producţia Cybertruck va începe în 2022.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO