Business Internaţional

G7 vrea prelungirea, implementarea integrală şi extinderea acordului privind cerealele din M. Neagră

G7 vrea prelungirea, implementarea integrală şi...

Autor: Laura Buciu

23.04.2023, 09:11 28

Grupul celor şapte puteri economice (G7) a cerut duminică „prelungirea, punerea în aplicare integrală şi extinderea” unui acord esenţial pentru exportul de cereale ucrainene prin Marea Neagră, au declarat miniştrii agriculturii din cadrul grupului într-un comunicat, transmis de Reuters.

Intermediat de Naţiunile Unite şi Turcia, acordul a fost semnat la Istanbul în iulie anul trecut, permiţând Ucrainei să exporte peste 27 de milioane de tone de cereale prin mai multe porturi de la Marea Neagră.

Rusia, care şi-a invadat vecinul ucrainean în februarie 2022, a semnalat cu fermitate că nu va permite ca acordul să continue după 18 mai, deoarece nu a fost îndeplinită o listă de cereri pentru a facilita propriile sale exporturi de cereale şi îngrăşăminte.

În comunicatul de după o reuniune de două zile la Miyazaki, în Japonia, miniştrii agriculturii din G7 au „recunoscut importanţa” acordului, spunând: „Susţinem cu tărie extinderea, implementarea deplină şi extinderea (Iniţiativei pentru cereale din Marea Neagră) BSGI”.

„Condamnăm încercările Rusiei de a folosi alimentele ca mijloc de destabilizare şi ca instrument de coerciţie geopolitică şi ne reiterăm angajamentul de a acţiona în solidaritate şi de a-i sprijini pe cei mai afectaţi de militarizarea alimentelor de către Rusia”, se arată în comunicat.

Membrii G7 „sunt pregătiţi” să sprijine redresarea şi reconstrucţia Ucrainei, inclusiv prin oferirea de expertiză în ceea ce priveşte deminarea terenurilor agricole şi reconstrucţia infrastructurii agricole, se arată în document.

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, urmează să discute cu secretarul general al ONU, Antonio Guterres, în această săptămână, la New York, despre acordul de export de cereale din Marea Neagră cu Ucraina.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO