Business Internaţional

G7: Portile deschise pentru interventii pe piata valutara

09.02.2004, 00:00 16



Ministrii de finante din Grupul celor sapte (G7) au reusit la finalul saptamanii trecute sa atenueze tensiunile provocate de declinul dolarului, declarand ca "volatilitatea in exces" a cursurilor valutare nu trebuie tolerata, putand avea efecte negative asupra economiei mondiale.



La incheierea reuniunii de doua zile din Boca Raton, Florida, ministrii de finante si guvernatorii bancilor centrale din cele mai bogate state ale lumii au incercat sa calmeze nervozitatea pietelor valutare si a europenilor ingrijorati ca aprecierea euro le-ar putea afecta cresterea economica.



"Volatilitatea in exces si fluctuatiile dezordonate ale ratelor de schimb sunt indezirabile pentru cresterea economica. Continuam sa monitorizam atent pietele valutare si sa cooperam in consecinta", a aratat G7 in comunicatul publicat la terminarea reuniunii.



Declaratia comuna a SUA, Marii Britanii, Canadei, Frantei, Germaniei, Italiei si Japoniei a fost un efort calculat de a contracara impactul anuntului facut la Dubai in septembrie 2003, care indemna la "o mai mare flexibilitate" a cotatiilor valutare si care a determinat un val de vanzari pe dolar care i-au diminuat valoarea cu 10% fata de euro.



Desi comunicatul G7 ar putea oferi pietelor un moment de respiro pe termen scurt, analistii considera ca el nu va schimba tendinta descendenta pe termen lung a dolarului, generata in parte de valoarea record a deficitelor bugetare americane.



"Cred ca suntem mult mai aproape de interventie", a declarat Marcel Kasumovich, analist la banca Merrill Lynch din New York, referindu-se la posibilitatea ca o continua apreciere a euro sa determine o reactie a Europei, manifestata prin vanzarea de euro si cumpararea de dolari.



Secretarul Trezoreriei SUA, John Snow, a subliniat ca acest lucru nu este dorit de administratia Bush, orientata spre o piata libera, si a repetat un refren familiar potrivit caruia competitia este cea care trebuie sa domneasca.



"Un dolar puternic este in interesul nostru national. Dar valorile relative ale monedelor sunt cel mai bine stabilite pe piete valutare deschise si competitive. Nimeni nu poate ajunge la prosperitate prin devalorizare", a afirmat Snow.



Ministrul francez de finante Francis Mer si cel al Germaniei, Hans Eichel, au declarat ca deprecierea dolarului a afectat economia si exporturile zonei euro. Ei au adaugat ca euro a reflectat intr-o masura mai mare ajustarea cursurilor valutare decat ar fi fost corect.





Mesaj pentru Asia



Comunicatul G7 a mers mai departe, aratand ca ar trebui sa existe "o flexibilitate sporita a ratelor de schimb, in tarile sau zonele economice care sunt lipsite de o asemenea flexibilitate", referindu-se aparent la statele asiatice care stabilesc cursul de schimb al monedelor nationale in functie de alte monede sau intervin in mod regulat pentru a afecta cotatiile.



Snow nu a dorit sa precizeze daca statul chinez este cel vizat, in conditiile in care se stie ca SUA ar vrea o relaxare a cursului de schimb relativ fix de 8,3 yuani/dolar. El a spus doar ca textul comunicatului a intrunit acordul G7.



La randul sau, ministrul nipon al finantelor, Sadakazu Tanagaki, a negat ca Japonia, care a intervenit masiv pentru a opri aprecierea yenului, ar fi unul dintre statele lipsite de flexibilitate in ceea ce priveste problemele monetare. Analistii spun ca pietele ar putea testa, incepand de azi, masura in care Banca Japoniei ar fi dispusa sa mentina yenul la un nivel scazut.



Participantii la reuniunea G7 au admis ca redresarea economica globala se accelereaza, insa au avertizat ca ritmul este inegal si au apreciat ca statele trebuie sa-si dubleze eforturile pentru a impulsiona cresterea.





Inainte de G7, dolarul a scazut



Dolarul a inregistrat cea mai mare scadere saptamanala de la inceputul anului, pe fondul speculatiilor ca ministrii de finante ai G7 nu vor reusi sa se puna de acord asupra unui plan de a opri declinul din ultimii doi ani al monedei americane. Pierderile dolarului au crescut in ultima parte a zilei de vineri, dupa ce guvernul SUA a anuntat ca in luna ianuarie au fost create 112.000 de locuri de munca, mai putin decat nivelul previzionat, sugerand ca dobanda de referinta nu va fi majorata prea curand, asa cum au estimat analistii. Saptamana trecuta, dolarul a pierdut 1,8% in fata euro, comparativ cu saptamana anterioara, de la 1,2478 la 1,2706 dolari/euro, potrivit Bloomberg News. O scadere mai mare fusese inregistrata in saptamana care s-a incheiat pe 9 ianuarie. Fata de yenul japonez, dolarul s-a depreciat cu 0,23%, de la 105,49 yeni la 105,71 yeni.





FMI, previziuni imbunatatite



FMI si-a imbunatatit previziunile de crestere economica pentru anul in curs, prognozand mai ales in cazul Statelor Unite o evolutie mai rapida decat cea prevazuta initial. "Riscurile s-au echilibrat acum. Statele Unite conduc in continuare procesul global de relansare economica, iar alte regiuni - Asia in special si China in particular - contribuie la aceasta dezvoltare robusta", arata FMI.



Institutia financiara si-a imbunatatit previziunile privind cresterea economiei globale din 2004, de la 4,1% la 4,5%.



FMI estimeaza ca SUA va inregistra un salt de 4,6%, comparativ cu 3,9%, cifra mentionata intr-un raport prezentat in septembrie 2003, la Dubai.



Pentru zona euro, modificarea nu este una de impact, de la 1,9% la 2%. FMI a explicat ca revizuirea modesta reflecta influenta negativa a aprecierii recente a monedei unice europene si a avertizat ca mentinerea acestei tendinte va dauna competitivitatii companiilor din regiune si poate conduce la cresterea numarului de someri.



In ceea ce priveste strategia aplicata pana in prezent de Banca Centrala Europeana (BCE), FMI apreciaza ca aceasta a fost "corecta". "Cu toate acestea, BCE trebuie sa fie pregatita sa intervina in orice moment prin reducerea ratelor principalelor dobanzi, daca aprecierea in continuare a monedei europene va pune in pericol obiectivele privind rata inflatiei", se precizeaza in raport. In ceea ce priveste strategia Rezervei Federale americane, FMI apreciaza ca nivelul actual al ratelor dobanzilor sunt "adecvate". Institutia a avertizat, insa, ca banca centrala a SUA trebuie sa pregateasca terenul pentru schimbarea politicii sale monetare, pentru a preveni o criza pe pietele financiare.
anca.stoicescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO