Business Internaţional

G7 menţine sprijinul pentru Ucraina şi vrea reducerea dependenţei de China

G7 menţine sprijinul pentru Ucraina şi vrea reducerea...

Autor: Mihai Draghici, Mediafax

19.05.2023, 18:33 125

Liderii statelor din Grupul G7 au insistat, vineri, pentru menţinerea susţinerii pentru Ucraina şi pentru sancţionarea Rusiei, pledând pentru reducerea dependenţei comerciale de China, o atitudine criticată de Beijing.

Liderii naţiunilor din Grupul G7 - SUA, Canada, Japonia, Marea Britanie, Germania, Franţa şi Italia -, precum şi reprezentanţii Uniunii Europene au convenit, cu ocazia summitului din oraşul japonez Hiroshima, să intensifice sancţiunile împotriva Rusiei şi să reducă dependenţa comercială de China.

Liderii G7 au asumat angajamentul de a furniza Ucrainei resursele bugetare necesare pentru anul acesta şi pentru primele luni din 2024. "Aplicăm noi măsuri pentru a ne asigura că agresiunea ilegală a Rusiei împotriva statului suveran Ucraina eşuează şi pentru a susţine poporul ucrainean în căutarea unei păci corecte, înrădăcinate în respectarea legislaţiei internaţionale", arată un comunicat al Grupului G7, citat de agenţia Reuters. Liderii G7 au stabilit menţinerea "sprijinului financiar, umanitar, militar şi diplomatic" pentru Ucraina.

Noile sancţiuni vor viza grupuri acuzate că furnizează "produse esenţiale" care pot fi utilizate de Rusia în conflictul din Ucraina. "Obiectivul este să fie lipsită Rusia de tehnologia, echipamentele industriale şi serviciile care susţin aparatul de război", potrivit comunicatului Grupului G7, citat de BBC News.

Deşi vor să reducă dependenţa de China, liderii G7 anunţă disponibilitatea de a construi "relaţii constructive şi stabile" cu Beijingul, în scopul protejării propriilor interese, potrivit unui proiect al declaraţiei finale a summitului.

Însă Administraţia de la Beijing a criticat atitudinea Grupului G7. Ambasada Chinei din Japonia a exprimat îngrijorarea Beijingului în legătură cu "acţiuni negative recente" ale Grupului G7 şi a îndemnat Preşedinţia niponă a organizaţiei să nu transforme summitul într-un "spectacol politic" destinat contracarării naţiunii chineze.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO