Business Internaţional

G7 a devenit un club "plictisitor" si fara rost

06.10.2009, 00:00 19

G7, grupul celor mai puternic industrializate state din lume,nu-si mai are rostul intr-o economie mondiala in care tarileemergente au un cuvant tot mai important de spus. Aceasta a fostconcluzia la care s-a ajuns dupa intalnirea de la Istanbul deweekend-ul trecut, scrie The New York Times.

Dominique Strauss-Kahn, directorul general al Fondului MonetarInternational, a rezumat parerea generala, criticand "deciziile sicomunicatele plictisitoare" ale clubului. "A face declaratii nueste suficient daca vrei sa schimbi realitatea", a declaratfrancezul.

In cadrul intrunirilor Bancii Mondiale si FMI-ului din Istanbuldin weekend-ul trecut, aceasta tendinta a fost extrem de vizibila.Desi nu s-au pus de acord asupra detaliilor, membri importanti aiFMI au sprijinit schimbari ale reglementarilor institutiei care ardilua controlul detinut de lumea industrializata asupraorganizatiei in ultima jumatate de secol.

La numai cateva saptamani dupa ce oficialii prezenti lasummit-ul din Pittsburgh al celor mai importante economiiindustrializate si emergente au desemnat G20 drept cel maiimportant organism decizional pentru guvernanta economica la nivelmondial, G7 a oferit ceea ce ar putea fi una din ultimele saledeclaratii.

S-a aratat clar chiar ca existenta G7 are acum sens numai inlegatura cu G20, un organism ce include China, Brazilia, India sialte economii emergente majore.

Toate deciziile majore vor fi luate "impreuna cu alte membre aleG20", se arata in declaratia G7. Oficiali ai tarilor G7 ausubliniat faptul ca liniile de comunicare dintre membrele clubuluitrebuie sa ramana deschise. In acelasi timp, insa, acestia ausugerat ca declaratiile oficiale se vor incheia in curand. Altioficiali au aratat ca frecventa reuniunilor, de cel putin de douaori pe an pentru ministrii de finante si bancherii centrali,urmeaza sa scada.

Oficialii financiari nu au reusit sa se puna pe deplin de acordin privinta modului in care tarilor vor restructura FMI, carenumara 186 de tari membre, pentru a reflecta schimbarile dineconomia mondiala. Tarile membre au sustinut un plan general detransferare a 5% din cotele FMI dinspre tarile industrializatecatre economiile emergente.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO