Business Internaţional

G20 se ingrijoreaza de sanatatea economiei mondiale

28.10.2003, 00:00 17

Procesul de consolidare al economiei mondiale si sanatatea economiei americane vor deveni subiecte fierbinti in cadrul intrunirii din Mexic a oficialilor guvernamentali, ministrilor de finante si guvernatorilor bancilor centrale a celor mai influente 20 de tari de pe mapamond.
Ernst Welteke, presedinte al bancii centrale germane, Bundesbank-ul, a declarat duminica in cadrul reuniunii G20 din Morelia, Mexic, ca economia mondiala incepe sa prinda avant, dar riscurile persista iar semnele de intrebare referitoare la cel mai mare jucator din lume - SUA - devin din ce in ce mai acute.
In grupul celor 20 intra Uniunea Europeana si alte 19 tari care cumuleaza aproximativ 80% din venitul mondial: Argentina, Australia, Brazilia, Canada, China, India, Indonezia, Japonia, Mexic, Rusia, Arabia Saudita, Coreea de Sud, Turcia si Statele Unite.
Intalnirea din Mexic succede unei mai celebre reuniuni - ASEAN - desfasurata recent in Bangkok, la care au participat lideri importanti precum presedintele american George Bush, presedintele chinez Hu Jintao, presedintele rus Vladimir Putin si premierul japonez Junichiro Koizumi.
In cadrul conferintei de duminica, Welteke a tinut sa avertizeze de pericolul reprezentat de deficitele americane - de cont curent si public - pentru economia mondiala. Oficialul european s-a aratat ingrijorat, impreuna cu cei 20 de ministri de finante, de viitorul liberalizarii comertului dupa colapsul consemnat luna trecuta la Cancun.
Ministrul de finante al Mexicului, Gil Diaz, ce a deschis intalnirea de duminica, a declarat ca dependenta covarsitoare a lumii de economia mondiala reprezinta in continuare o serioasa "vulnerabilitate".
Alex Schuman, strategist senior la banca Commonwealth din Australia, a declarat luni postului de televiziune CNN ca moneda Statelor Unite trebuie devalorizata in continuare pentru a putea sustine masurile de sprijinire a economiei, initiate de inca de anul trecut.
Analistii sunt de parere ca reprezentantii Bancii Centrale din SUA(Fed), condusi de guvernatorul Alan Greenspan, vor lasa neschimbata, marti, rata dobanzii de referinta, insa s-a lasat de inteles ca o asemenea miscare ar putea fi luata la sfarsitul lunii martie a anului viitor.
O parte din problemele cu care se confrunta economia americana sunt generate si de costul destul de piperat al razboiului din Irak, la care se adauga cheltuielile aferente procesului de reconstructie. Administratia presedintelui Bush incrimineaza in acest sens si dificultatile generate de ratele deschimb asiatice, in special cele ale Chinei si Japoniei. John Snow, secretarul trezoreriei americane, a cerut Chinei in cadrul intrunirii din Mexic sa isi aprecieze moneda si sa adopte politici valutare mai flexibile. Snow a declarat ca interesele americane sunt afectate de politica artificiala operata de China in legatura cu yuanul, si care face exporturile acesteia mult prea competitive. Pe de alta parte, China considera ca mentinerea ratei de 8,28 dolar/yuan este in interesul stabilitatii regionale. Problema flexibilitatii ramane insa pe masa oficialilor chinezi, care au promis ca o vor aborda intr-un viitor apropiat.
In afara de deficitele bugetare ale Statelor Unite si de problemele valutare, finantistii s-au ocupat de asemenea si de gradul mare de indatorare al Americii Latine, ca o posibila sursa de dezechilibru pentru economia mondiala. Cea mai grava situatie din aceasta parte a lumii este cea a Argentinei, care, fara ajutorul recent al FMI, ar fi intrat in colaps financiar. 
gabriel.taranu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO