Business Internaţional

Fuziunea Interbrew-AmBev a creat un nou lider mondial pe piata berii

07.09.2004, 00:00 35

Numele companiei belgiene a fost schimbat astfel in InBev, miscare aprobata in proportie covarsitoare de actionarii Interbrew, care au dat unda verde si altor masuri legate de procesul de fuziune, inclusiv componenta noului consiliu de administratie.
Actionarii producatorului belgian de bere, Interbrew, au votat 100% in favoarea unei fuziuni cu compania braziliana Bebidas das Americas, sau Ambev, informeaza Wall Street Journal Europe.
Actionarii Ambev au aprobat de asemenea fuziunea, in cadrul unei intalniri ulterioare in Brazilia.
Consiliul InBev va avea 14 membri, dintre care cate patru manageri apartinand fiecarei companii si sase membri independenti. AmBev va continua sa fie listata separat la bursa.
InBev va fi cel mai mare producator mondial de bere dupa cantitatea produsa, cu o cota de piata globala de circa 14%, un venit anual total de aproximativ 9,5 miliarde euro si un profit brut de 2,4 miliarde euro, potrivit Interbrew.
Fuziunea va alatura celor mai renumite marci ale Interbrew, Stella Artois si Beck's, marcile braziliene Skol si Brahma.
Interbrew si-a anuntat intentia de a fuziona cu AmBev in luna martie. Tranzactia are la baza o structura complicata a managementului si a actionariatului.
Interbrew va achizitiona 57% din actiunile AmBev prin intermediul companiei Braco. AmBev va emite catre Interbrew 9,5 miliarde actiuni ordinare si 13,8 miliarde actiuni preferentiale si va prelua pierderi in valoare de 1,5 miliarde dolari (1,25 miliarde euro) in schimbul companiei canadiene Labatt, detinuta in totalitate de Interbrew, inclusiv procentul de 30% detinut de aceasta in divizia Femsa Cerveza a Fomento Economico Mexicano, precum si cel de 70% detinut in Labatt SUA. Labatt va fuziona cu AmBev.
Directorul executiv al Interbrew, John Brock, care va prelua functia de director executiv al companiei rezultate, a declarat ca unul din primele scopuri ale InBev va fi sa-si creasca marja de profit, de la 25% la 30%.
Principalul sau rival, Anheuser-Busch, cu sediul in St.Louis, Missouri, cel mai mare producator de bere dupa venituri, are o marja de profit de 28%. "Ne-ar placea sa-i depasim", a declarat Brock, reiterand afirmatii anterioare. "Credem ca putem atinge tinta de 30% in urmatorii ani".
Brock a adaugat ca ar dori ca InBev sa fie listata la bursa din New York "in urmatorii cativa ani".
Fondul de pensii Previ, al Banco do Brasil, a declarat ca va solicita organismelor de reglementare a pietei de capital sa examineze tranzactia.
Previ, cel mai mare fond de pensii din Brazilia, detine aproape 15% din actiunile AmBev fara drept de vot, care s-au depreciat cu o treime dupa ce investitorii au inceput sa evite AmBev, imediat dupa anuntarea fuziunii, in luna martie. Din aceasta cauza, sustine fondul de pensii, a pierdut circa 169 milioane euro.
Acordul actionarilor declanseaza o clauza prevazuta in legea braziliana pentru corporatii, conform careia este necesara o oferta formala in cadrul unei licitatii pentru actiunile ordinare emise si achizitionate de investitori din afara companiei, in momentul in care controlul companiei este transferat unui alt proprietar. Aceleasi reglementari prevad ca InBev este obligata sa ofere cel putin 80% din pretul platit pentru actiunile cu drept de control. Acest pret trebuie acum calculat pentru tranzactia in cauza.
Conducerea AmBev a declarat ca nu se asteapta sa intampine obstacole in ceea ce priveste oferta pentru actiunile ordinare.
ioana.leaua@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO