Business Internaţional

Fuziunea Bayer- Monsanto: heroină, aspirină, nazişti şi Agentul Orange

Fuziunea Bayer- Monsanto: heroină, aspirină, nazişti...

Autor: Bogdan Cojocaru

16.09.2016, 00:05 4209

Bayer din Germania şi Monsanto din SUA au vândut cândva heroină, unul dintre drogurile care creează cea mai mare dependenţă, şi Agentul Orange, un erbicid şi defoliant extrem de puternic folosit la scară largă în războiul din Vietnam şi ale cărui efecte se mai simt şi astăzi. Acum, cele două companii gigantice vor să formeze cel mai mare furnizor din lume de seminţe şi pesticide printr-o fuziune de 66 de miliarde de dolari, scrie Bloomberg.

Grupul nou format va avea venituri anuale de 26 de miliarde de dolari din operaţiunile din sectorul agriculturii. Dacă reuşeşte, fuziunea va combina  două companii cu o istorie lungă şi bogată care au influenţat ceea ce mâncăm, medicamentele cu care ne tratăm şi modul în care ne cultivăm mâncarea.

Istoria Bayer începe cu doi prieteni care făceau vopsele din gudron de cărbune şi au pus bazele companiei în 1863. Afacerea lor a evoluat într-un pro­du­cător de chimicale şi de medicamente faimos pentru intro­ducerea şi pro­movarea heroinei ca remediu pentru tuse în 1896 şi pentru lan­sarea aspirinei în 1899. Compania a lucrat pentru nazişti în cel de-al Doilea Război Mondial şi a folosit munca forţată. În prezent, Bayer, cu sediul în Leverkusen, produce medicamente şi are o unitate de ştiinţe agricole care fa­brică pesticide şi erbicide. Ţinta sa este de a domina piaţa chimică şi farma pentru oameni, plante şi animale.

Monsanto, înfiinţată în 1901, fabrica la început aditivi alimentari cum ar fi zaharina, apoi s-a extins în industria chimică, farma şi agricolă. Este celebră pentru producerea unor chimicale contro­versate, cu toxicitate mare, pre­cum bifenilul policlorurat, acum interzis, şi erbicidul Agentul Orange, folosit de armata SUA în Vietnam. Acolo şi astăzi se mai nasc copii cu malfor­maţii cauzate de acest produs. Mon­santo a comer­cializat erbicidul Roundup în anii 1970 şi a început să dezvolte seminţe mo­dificate genetic de porumb şi soia în anii 1980.

 

Monsanto e în debaraua oricărui agricultor

Monsanto produce seminţe pe care le-a modificat genetic astfel încât din ele să crească plante rezistente la toxicitatea Roundup. Rezultatul este că produsul este folosit în peste 160 de state şi se găseşte practic în depozitul sau debaraua oricărui agricultor, mic sau mare. În 2000 s-a născut un nou Monsanto dintr-o serie de fuziuni de companii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO