Business Internaţional

FT: UniCredit şi SocGen s-ar putea uni, dând naştere celui de-al treilea mare grup bancar din Europa

FT: UniCredit şi SocGen s-ar putea uni, dând naştere...

Autor: Catalina Apostoiu

05.06.2018, 00:06 668

Banca italiană UniCredit ţese planuri de fuziune cu rivala franceză Société Générale într-o mişcare îndrăzneaţă în urma căreia două dintre cele mai mari bănci ale Europei şi-ar uni forţele, dând startul unei aşteptate runde de fuziuni în sectorul bancar european, scrie Finan­cial Times.

Ambele bănci sunt pre­zente în Ro­mânia. SocGen deţine BRD, numărul 3  iar UniCredit este pe locul 5, dar rezultatul dă poziţia numărul 1.

La Milano, UniCredit are un CEO francez care vrea extindere în Est, în timp ce banca franceză ar fi tentată de pie­ţele din Italia şi Ger­mania.

Cele două grupuri au o capitalizare bursieră apro­piată, de peste 30 miliarde de euro în cazul SocGen şi 32 miliarde în cazul Uni­Cre­dit. Fuziunea acestora ar crea pe hârtie a treia mare bancă europeană după valoarea bursieră, de peste 60 miliarde de euro în total, după Santander şi BNP Paribas, potrivit La Tribune.

După active, banca franceză, cu 1.300 miliarde de euro, o depăşeşte pe cea italiană (824 miliarde de euro). Cele două, cu poziţii de top la nivel european, a 7-a şi a 11-a, ar fi propulsate pe locul trei şi la acest capitol, în faţa Crédit Agricole şi Deutsche Bank, şi după HSBC şi BNP Paribas.

Jean-Pierre Mustier, CEO-ul fran­cez al UniCredit, a lansat ideea de mai multe luni, potrivit unor surse familiare cu situaţia, citate de Financial Times. Acestea spun că nu a fost lansat niciun fel de ofertă, dar că directorii SocGen au studiat la rândul lor posi­bilitatea unei com­binări.

Oficiali din cadrul ambelor instituţii au subliniat că planurile sunt în stadii inci­piente şi că situaţia politică din Italia a devansat momentul încheierii unei tranzacţii iniţial plasat la 18 luni.

Mustier consideră SocGen, a cărei divizie de in­vest­ment banking a con­dus-o la un moment dat, drept un par­tener ideal pentru banca ita­liană, care i-ar întări aces­teia opera­ţiunile de in­vest­ment ban­king şi din Europa de Est.

Pentru SocGen, unul dintre principalele beneficii ar privi câştigarea unei po­ziţii de top în Italia şi Ger­ma­nia, atât pe segmentul de retail, cât şi pe cel de cor­porate banking.

Orice alianţă între UniCre­dit şi SocGen ar în­tâm­pina însă o multitudine de di­fi­cul­tăţi.

În afară de turbu­lenţele poli­tice din Italia şi ostilitatea faţă de deţi­nerea sau administrarea de companii italiene de către străini, autorităţile ar putea fi îngrijorate de combinarea a două bănci deja considerate de impor­tan­ţă sistemică.

O fuziune între cele două a fost luată în calcul de SocGen de mai multe ori în ultimii 15 ani şi în ultimele luni de către senior executivi ai băncii. Totuţi, recent, banca a negat existenţa „oricărei discuţii în cadrul boardului privitoare la o potenţială fuziune cu UniCredit“.

UniCredit a refuzat să comenteze.

Băncile europene sunt sub o presiune crescând să se combine din cauza declinului relativ al acestora faţă de boomul rivalelor americane.

Niciunul dintre cele două grupuri nu ar fi pregătit să urmărească mai departe o tranzacţie timp de cel puţin un an, spun bancherii. Eforturile lui Mustier de „reparare a UniCredit, sufocată de credite rele de miliard ede euro, sunt aşteptate să dureze până la mijlocul anului 2019 cel puţin.

Analiştii spun că nici SocGen nu este pregătită pentru tranzacţii.

Pentru Mustier, orice tranzacţie l-ar putea instala în poziţia de CEO al grupului combinat. Bancherul de investiţii a părăsit banca franceză după ce o instanţă l-a criticat că nu a detectat erorile lui Jerome Kerviel.

În timpul mandatului lui Mustier, creditat cu redresarea situaţiei UniCredit, preţul acţiunilor acesteia au crescut cu 27%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO