Business Internaţional

FT: Investitorii goniţi de pe pieţele emergente vin la vânătoare de randamente în Europa de Est

FT: Investitorii goniţi de pe pieţele emergente vin la...

Autor: Bogdan Cojocaru

13.04.2016, 19:36 268

Investitorii imobiliari din Europa Centrală şi de Est obişnuiau să caute capital în Occident. Acum banii vin din sud şi din est, din zone unde turbulenţele de pe pieţe fac investiţiile nesigure.

În perioada 2011-2015, în ECE au intrat 16,4 miliarde de euro din Europa de Vest şi America de Nord. Acum, noii veniţi din Asia şi Africa de Sud fac concurenţă finanţatorilor vestici, scrie Financial Times.

Cele 1,2 miliarde de euro plătite de investitorul sud-african Redefine pentru a prelua controlul Echo Prime Properties din Polonia, tranzacţie anunţată în martie, este cea mai mare afacere imobiliară de acest gen care implică un proiect de dezvoltare finalizat complet. De asemenea, afacerea reprezintă cea mai mare achiziţie din străinătate a unei companii sud-africane, potrivit reprezentanţilor Redefine.

După căderea comunismului, fondurile imobiliare din Germania şi din alte ţări vest-europene au deschis calea investiţiilor în ECE. Au urmat apoi fondurile din SUA şi investitorii de private equity. Toţi râvneau la randamentele mai ridicate oferite de ritmurile dinamice de creştere ale economiilor în curs de dezvoltare. Spre exemplu, în perioada 2005-2014 creşterea medie din Polonia a fost de 3,9%, faţă de 0,9% în UE.

Programele de quantitative easing lansate în acest interval în zona euro, Marea Britanie şi SUA au creat capital ieftin, dar şi randamente mici. Prin urmare profiturile trebuiau căutate altă parte.

Însă, în ultimii ani, investitori din China, Asia de sud-est, Africa de Sud şi din alte economii emergente au început să cumpere din ce în ce mai mult active în ECE. Unii au investit pentru a-şi diversifica afacerile şi ieşi de pe piaţa locală, alţii pentru a-şi asigura prezenţa pe piaţa europeană. Unii privesc regiunea ca pe o rampă de lansare către Vest.

A crescut interesul Asiei pentru această regiune şi va continua să crească. În acest moment, piaţa este caracterizată de fluxuri de bani atipice, precum cele din Africa de Sud, spune Stuart Jordan, analist la firma de consultanţă JLL.

Afacerea Redefine vine la câteva luni după ce Hyprop Investments, o altă companie sud-africană, a investit 200 de milioane de euro în două mall-uri sârbeşti. Calea le-a fost deschisă de investitorul Atterbury.

New Europe Property Investment, tot din Africa de Sud, are participaţii de 1,5 miliarde de euro în România, iar Tower Property, din Cape Town, a făcut prima investiţie din Croaţia în februarie.

Volatilitatea monedei sud-africane este unul dintre factorii principali care îi împinge pe investitori să caute oportunităţi în străinătate. Trendul încurajează încrederea în regiune. Un grup de investitori sud-africani va face în această lună un tur al oraşelor poloneze.

Manevre fac şi investitori din Coreea de Sud, China şi Malaezia, care privesc ECE ca pe un loc unde învaţă practicile de afaceri din UE. Aici, costurile sunt mai mici, iar randamentele mai mari decât în Vest.

Hana Asset Management, din Seoul, este în proces de achiziţionare a centrului de logistică al Amazon din oraşul polonez Poznan, active evaluate la 85 de milioane de dolari. Investitorii chinezi şi-au arătat interesul pentru proiecte din Praga până în Belgrad.

Creşterea pieţei interne este una dintre cele mai uimitoare tendinţe din ultimul an. În general, este foarte sănătos în ECE, crede Charles Taylor, analist la Cushman & Wakefield.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO