Business Internaţional

Front comun împotriva marilor giganţi din tehnologie: Franţa şi Olanda propun înfiinţarea unei autorităţi europene pentru marile companii tech

Front comun împotriva marilor giganţi din tehnologie:...

Autor: Dorin Oancea

15.10.2020, 13:53 67

Franţa şi Olanda au cerut joi crearea unei autorităţi a Uniunii Europene care să reglementeze marile companii de tehnologie, cum ar fi Google şi Facebook, care domină internetul, relatează Reuters.

Măsura creşte presiunea asupra comisarului UE Margrethe Vestager, care lucrează la un proiect de regulament, cunoscut sub numele de Legea serviciilor digitale, care are ca scop stabilirea regulilor de bază pentru schimbul de date şi modul în care funcţionează pieţele digitale.

Într-o declaraţie comună, ministrul francez Cédric O şi omologul său olandez Mona Keijzer au spus că o astfel de autoritate ar trebui să poată împiedica companiile de tehnologie să blocheze accesul la serviciile lor „dacă nu au o justificare obiectivă”.

„Aceste platforme pot împiedica intrarea de noi companii şi pot limita libertatea de alegere pentru consumatori şi antreprenori”, a declarat Keijzer, secretarul de stat olandez pentru afaceri economice şi politica climatică.

„Ambiţia noastră comună este de a proiecta un cadru ... pentru amprenta economică a acestor actori în economia europeană”, a spus O, care se ocupă de tranziţia digitală şi comunicaţiile electronice în guvernul francez.

Comisia Europeană adoptă o linie dură împotriva giganţilor tehnologici americani. Companiilor nu li se va permite să folosească datele colectate pe platformele lor pentru a viza utilizatorii, cu excepţia cazului în care aceste date sunt partajate cu rivalii, conform proiectului de regulament văzut de Reuters luna trecută.

Puterea companiilor precum Google şi Amazon care găzduiesc alte companii pe platformele lor a fost una dintre problemele discutate joi la o reuniune online a miniştrilor IT şi de telecomunicaţii din UE găzduită de Germania.

Ministrul economiei, Peter Altmaier, care a prezidat şedinţa, a declarat că miniştrii vor discuta, de asemenea, regulile propuse pentru inteligenţa artificială şi o declaraţie de sprijinire a unei Federaţii europene în cloud care ar alimenta proiecte precum iniţiativa franco-germană Gaia-X, care urmăreşte să reducă dependenţa Europei cloud computingul dominat de companii americane.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO