Business Internaţional

Frigul extrem provoacă haos pe pieţele de energie din întreaga lume, împingând preţurile la maxime record

Frigul extrem provoacă haos pe pieţele de energie din...

Autor: Catalina Apostoiu

17.01.2021, 17:44 288

Temperaturile extrem de scăzute înregistrate în emisfera nordică provoacă haos pe pieţele de energie şi pun presiune puternică pe sistemele energetice, gospodării din Japonia până în Pakistan şi Franţa fiind rugate să-şi reducă consumul de electricitate, scrie Bloomberg.

În Asia, frigul extrem a generat o cerere record de ener­gie şi o goană după gaze naturale în China, Japonia şi Coreea de Sud. În Suedia, căderile masive de zăpadă au afec­tat re­ţea­ua de electricitate, în timp ce gospodăriile franceze au fost sfă­tuite să-şi amâne spălarea rufelor pentru a eco­nomisi energie.

Frigul extrem înregistrat la scară extinsă a luat pieţele prin surprindere. Creşterea puternică a cererii de energie, du­blată de nivelul scăzut al energiei eoliene generate, închiderea de centrale şi amânări ale livrărilor de GNL au scos în evi­den­ţă slăbiciunile sistemelor de energie din întreaga lume în faţa unor condiţii meteorologice care vor deveni şi mai volatile.

Iar condiţiile meteo s-ar putea înrăutăţi şi mai mult. Un fenomen relativ rar care ar putea perturba vortexul polar ameninţă să împingă un val de aer arctic în America de Nord, Europa şi Asia de la sfârşitul lunii ianuarie.

Condiţiile extreme i-a luat pe unii traderi de energie şi utiliăţi prin surprindere, preţurile la electricitate şi carburanţi urcând astfel la maxime record. În Europa, preţul gazelor a atins un vârf pe 12 ani.

Pieţe europene de gaze precum cea britanică şi cea a Spaniei, care nu dispun de volume mari de gaze stocate şi sunt mai dependente de „piaţa globală de GNL, sunt mai expuse dacă temperaturile sub normal se vor menţine“, avertizează James Huckstepp, de la S&P Global Platts.

Cât de rece va fi restul iernii va determina probabil cât vor persista preţurile mai ridicate la energie. Chiar dacă tempera­turile vor mai creşte, impactul livrărilor mai reduse de GNL ar putea fi resimţit până în vară, cu impact şi asupra altor pieţe.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO