Business Internaţional

Frauda cu TVA din UE, de 30-60 mld. euro/an, este un motiv major pentru excedentul comercial însemnat pe care UE îl are cu sine. „O eroare atât de mare nu este ceva ce UE poate ignora pur şi simplu. Strategii au nevoie de date corecte.“

Frauda cu TVA din UE, de 30-60 mld. euro/an, este un...

Autor: Catalina Apostoiu

08.01.2020, 00:05 458

Uniunea Europeană înregistrează un excedent comercial cu sine de 307 mld. euro, o cifră care ar trebui să fie zero dacă toate tranzacţiile ar fi raportate şi înregistrate adecvat, relevă o analiză realizată de Institutul Kiel pentru Economie Mondială. Erorile de calcul nu pot explica în sine această deviaţie sistematică. În schimb, o cauză pare a fi frauda masivă cu TVA, care costă ţările UE 30-60 mld. euro anual. 

Aceasta este concluzia unei analize empirice realizate de Institutul Kiel pentru Economia Mondială (IfW Kiel) şi Institutul Ifo din München. 

„Când companiile declară vânzările drept exporturi, acestea sunt scutite de TVA. Dacă în realitate însă tranzacţiile sunt interne, acestea nu sunt înregistrate în statisticile pe importuri ale partenerului comercial şi rămân netaxate“, explică preşedintele Institutului Kiel, Gabriel Felbermayr, şi Martin Braml, cercetător la Ifo. 

Potrivit estimărilor celor doi, astfel de practici ar putea costa trezoreriile statelor membre ale blocului aproximativ 30 miliarde de euro numai în 2018. Cercetătorii recomandă un sistem de clearing digital, automatizat al datelor privind importurile şi exporturile din UE ca modalitate de diminuare a discrepanţelor şi de combatere a fraudei pe viitor.

Anul trecut, lumea ca întreg a înregistrat un excedent comercial cu sine de 357 miliarde de euro, astfel că noua analiză sugerează că 86% din această deviaţie la nivel mondial este exclusiv datorată UE. 

UE înregistrează un excedent cu sine din 1993, anul înfiinţării pieţei comune. Acesta a crescut considerabil odată cu extinderea UE în 2004, iar în ultimii 12 ani a urcat la un total de 2.900 mld de euro.

“O eroare atât de mare nu este ceva ce UE poate ignora pur şi simplu, mai ales având în vedere faptul că dimensiunea excedentelor comerciale alimentează dispute la nivel internaţional. Strategii au nevoie de date corecte”, se arată în analiza citată.

Cele mai considerabile discrepanţe statistice se regăsesc în datele privind contul curent al Marii Britanii. Analizând doar zona euro, excedentul pe 2018 scade de la 307 mld de euro la 126 mld de euro. Analizând perechi de ţări ce includ UK şi presupunând că excedentele sunt rezultatul fraudei cu TVA, ţările UE au suferit pierderi de 64 miliarde de euro.

Felbermayr şi Braml au analizat mai multe motive pentru discrepanţele statistice existente, ajungând la concluzia că “este foarte probabil ca frauda cu TVA să reprezintă o cauză majoră a excedentului comercial al UE cu sine, aceasta costând contribuabilii miliarde de euro anual”. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO