Business Internaţional

Franţa vrea să impună pachete de ţigări standard fără culori şi fără logo. Producătorii ar putea cere despăgubiri de 20 mld. €

Franţa vrea să impună pachete de ţigări standard...

Autor: Mădălina Bodârlău

26.09.2014, 00:04 498

Ministrul sănătăţii din Franţa Marisol Touraine a primit undă verde de la preşedintele Francoise Hollande pentru a forţa producătorii din industria tutunului să-şi vândă ţigaretele în ambalaje standard, fără culori şi fără logo.

Măsura ar putea afecta puternic afacerile marilor jucători din industria tutunului care mizează pe originalitatea brandului pentru a se diferenţia de competitori. Ei vor să ceară despăgubiri pentru încălcarea proprietăţii intelectuale de 20 de miliarde de euro, scrie presa franceză.

Toţi jucătorii de pe piaţa franceză a tutunului urmează să-şi ambaleze ţigaretele în pachete „neutre“, de aceeaşi mărime şi culoare, care să conţină aceleaşi imagini cu avertismente referitoare la pericolul tutunului asupra sănătăţii, iar mărcile vor fi tipărite pe pachet cu font comun.

Singura ţară care a mai impus standardizarea pachetelor este Australia, potrivit Le Figaro.  

Vestea vine ca un duş rece pentru jucătorii din industria tutunului care concurează pe piaţa franceză, printre care Philip Morris, Imperial Tobacco, Japan Tobacco International şi British American Tobacco. Aceştia primiseră garanţia că preşedintele Franţei a respins proiectul lui Touraine la începutul lunii iulie.

Producătorii intenţionează să reclame decizia guvernului francez. Fiecare va efectua un recurs la Consiliul de Stat şi vor face apel la Curtea Europeaneă de Justiţie şi la Consiliul Constitu­ţional pentru a arăta că statul încalcă proprietatea intelectuală şi dreptul de a produce sub marcă înregistrată. Producătorii se aş­teap­tă să primească despăgubiri pentru expropriere în valoare de 20 de miliarde de euro.

„Pachetele de ţigări vor fi mult mai uşor de copiat în urma acestei măsuri, iar numărul de ţigări contrafăcute va creşte“, spunea în mai Pascal Montredon, preşedintele uniu­nii retailerilor din industria tutunului, citat de France 24.

Rata fumatului în Franţa a scăzut semnificativ în ultimele decenii, de la 60% în anul 1960 până la rata medie din UE,  de aproximativ 30%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO