Business Internaţional

Franţa va fi de miercuri prima ţară europeană cu o taxă pe tranzacţiile financiare

Franţa va fi de miercuri prima ţară europeană cu o taxă pe tranzacţiile financiare

François Hollande, preşedintele Franţei

Autor: Bogdan Cojocaru

31.07.2012, 00:02 1383

Franţa va deveni miercuri prima ţară din Europa care va impune o taxă pe tran­zacţiile financiare, cea mai importantă mă­sură fiscală introdusă până acum de guvernul socialist condus de preşedintele François Hollande. În trecut, taxa s-a do­vedit a nu fi o idee bună şi va fi, probabil, una şi mai nocivă în actualul context, scrie Bloomberg.

Taxa, de 0,2%, va fi aplicată pe tran-zacţiile de cumpărare de acţiuni ale 109 companii franceze, care au o capitalizare de piaţă de peste un miliard de euro. O taxă similară va fi impusă pe activităţile de trading de mare viteză şi pe tranzacţiile cu anumite tipuri de CDS-uri (asigurări contra defaultului). Taxa va aduce probabil la bu­get sume in­fime, respectiv 170 milioane euro anul acesta şi 500 milioane euro anul viitor, potrivit calculelor Bloomberg. Agenţia notează că, în cel mai rău caz, impunerea acestei taxe va speria investitorii, ceea ce ar frâna creşterea economică de care Franţa are mare nevoie, iar în cel mai bun caz va distrage atenţia de la eforturile pe care economia, a doua ca mărime din Europa, trebuie să le facă pentru a-şi reveni.

Măsura face parte dintr-un pachet care in­clude o taxă specială pe avere, impozite mai mari pe dividendele companiilor şi in­versarea unor reforme ale sistemului de si­gu­ranţă socială şi ale pieţei muncii introduse de guvernul anterior, condus de Nicolas Sar­kozy. Din acest pachet lipsesc măsuri prin care să se reducă semnificativ cheltuielile.

Hollande a promis de mai multe ori că va găsi modalităţi de a economisi 50 miliarde euro pentru a reduce deficitul bugetar la 3% din PIB anul trecut de la 5,2% în 2011. Cum sectorul public are un aport de 54% la PIB, impozitarea bogaţilor şi demonstraţiile de forţă făcute în faţa lumii financiare nu pot înlocui măsurile fiscale dureroase, dar necesare, iar Hollande ştie că acesta este adevărul. Săptămâna trecută, un institut francez de cercetare economică a avertizat că guvernul nu-şi va putea respecta probabil promisiunea de a reduce şomajul până în 2017 echilibrând în acelaşi timp bugetul. Institutul are legături cu Partidul Socialist.

De când a devenit preşedinte, Hollande şi politicile lui au reprezentat polul opus cancelarului german Angela Merkel şi demersului acesteia pentru mai multă austeritate ca remediu pentru criza din zona euro. Hollande este îndreptăţit să spună că austeritatea trebuie însoţită de stimulente pentru economie. Din nefericire, promovând un buget care nu conţine nici austeritate şi nici măsuri de stimulare, preşedintele francez întruchipează cele mai crunte temeri ale lui Merkel în privinţa modelului pe care Europa ar trebui să-l urmeze.

Ungaria jonglează cu taxele şi creditorii

În Ungaria, ţară care vrea să introducă de anul viitor o taxă pe tranzacţiile financiare, guvernul a anunţat că este dispus la concesii în privinţa extinderii acesteia asupra tranzacţiilor băncii centrale dacă de aceasta va fi nevoie pentru a garanta succesul negocierilor cu UE şi FMI pentru un împrumut preventiv, dar numai dacă CE îşi va prezenta opinia în această problemă, scrie Portfolio.hu.

Premierul Viktor Orban a declarat săptămâna trecută că banca naţională trebuie să aducă fonduri la buget pentru a permite guvernului să implementeze programul de protejare a locurilor de muncă. BCE a criticat extinderea taxei pe tranzacţiile financiare asupra băncii centrale considerând că astfel se aduce atingere independenţei instituţiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO