Business Internaţional

Franţa: sindicatele sunt hotărâte să dezlănţuie iadul contra lui Macron

Emmanuel Macron, preşedintele Franţei

Emmanuel Macron, preşedintele Franţei

Autor: Catalina Apostoiu

03.04.2018, 00:04 1983

Sindicatele franceze şi-au refăcut în mare parte forţele după eşecul înregistrat în toamna anului trecut, când Macron a eliminat multe dintre drepturile pe care muncitorii ajunseseră să se bazeze, scrie Deutsche Welle.

Sindicatele reuşiseră atunci să convingă guvernul să accepte unele concesii şi să modifice unele dintre schimbările propuse pentru legislaţia din domeniul muncii, însă acestea nu au reuşit să stopeze liberalizarea pieţei. De fapt, guvernul lui Macron a reuşit să divizeze sindicatele şi să menţină nemulţumirea publicului la minim.

Lucrurile ar putea fi diferite însă în această primăvară.

Sindicatele nu prezintă numai un front mai unit în pregătirea protestelor decât data trecută, acestea au şi un pro­gram ambiţios. SNCF, compania naţio­nală de căi ferate, reprezintă princi­pa­lul punct de disensiune. Deşi aceasta are datorii de 45 mld. euro, oficialii guver­namentali şi-au exprimat ambiţia de a o face competitivă la nivel inter­naţional.

În urma restrângerii protecţiilor, viitorii angajaţi ai SNCF ar putea rămâne fără pachetele de compensaţii pe care actualii lor colegi le primesc, inclusiv posibilitatea de pensionare înainte de vârsta de 62 de ani.

Sindicatele consideră măsurile drept un atac frontal şi au în vedere acţiuni la nivel industrial începând cu 3 aprilie. Acestea ar putea dura trei luni, sindica­te­le cerând membrilor să alterneze zilele lu­cră­toare cu cele de grevă până pe 28 iunie. Angajaţii din sectorul eliminării deşeurilor vor lansa de asemenea greve nelimitate în mai multe regiuni din Franţa începând cu aceeaşi dată. Aici, pensiile sunt de asemenea în centrul protestelor. Angajaţii din sectorul electricităţii şi gazelor plănuiesc la rândul lor acţiuni similare, aceştia urmând să protesteze împotriva liberalizării sectorului.

Angajaţii Air France fac grevă pentru majorări salariale de 6%, care ar fi primele de după 2011.

Grevele de la SNCF ar putea fi în special periculoase pentru preşedintele Macron şi premierul său Edouard Philippe. Sondajele indică faptul că majoritatea francezilor susţin restrângerea beneficiilor angajaţilor companiei însă specialiştii avertizează că francezii ar putea protesta în faţa paralizării transporturilor pe o perioadă mai lungă de două săptămâni, punând presiune pe guvern să dea înapoi.

Există o mulţime de astfel de cazuri în istorie, dar şi diferenţe cruciale.

Campania electorală a lui Macron s-a bazat pe propuneri de măsuri privind restrângerea protecţiilor din domeniul muncii, iar în prezent mai mulţi francezi susţin reformarea sectorului.

Spre deosebire de ce se întâmplă în Germania, în Franţa eliminarea protecţiilor este o operaţiune realizată cu precauţie. În condiţiile în care datoria guvernamentală ca procent din PIB se situează în prezent la peste 96%, Macron vrea să elimine 120.000 din cele aproximativ 5,6 milioane de locuri de muncă din sectorul public până în 2022.

Puţini experţi ar risca să prevadă ce se va întâmpla, însă un lucru este sigur: dacă guvernul va ceda la presiunile străzii, importantele reduceri din sectorul pensiilor plănuite pentru 2019, posibil centrul agendei lui Macron, ar putea fi scoase din discuţie.

Acesta este unul dintre obiectivele sindicatelor.

 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO