LIVE: VIDEOCONFERINŢA ZF - ECONOMIA VERDE. ORAŞE VERZI: Drumul spre oraşe verzi: spaţii verzi şi transport nepoluant
Business Internaţional

Franţa promite reduceri de taxe de 10 mld. euro în bugetul pe anul viitor şi îndeamnă Germania să-i urmeze exemplul

Franţa va reduce taxele cu peste 10 mld. euro anul viitor, iar Germania ar trebui să calce pe urmele Parisului cu stimulente fiscale pentru a-şi revitaliza economia, a declarat ministrul francez de finanţe Bruno Le Maire, potrivit Reuters.

Prezentând bugetul pe 2020 al Franţei, ministrul fran­cez a arătat că ultimele măsuri de relaxare monetară luate de Banca Centrală Europeană au creat o oportunitate pentru gu­vernele care-şi permit să investească mai mult.

„Dobânzile scăzute nu vor readuce prosperitatea în Euro­pa, politica monetară este necesară, dar nu suficientă“, a de­clarat Le Maire. „Germania trebuie să investească şi tre­bu­ie să investească acum, cu cât mai devreme, cu atât mai bine. Să nu aşteptăm ca situaţia să se înrăutăţească“, a adăugat acesta.

Reducerile de taxe de peste 10 miliarde de euro adoptate deja de Franţa în acest an se dovedesc benefice pentru creşterea economiei ţării în condiţiile în care economia mondială încetineşte.

Le Maire a anunţat că gospodăriile îşi vor vedea povara fiscală redusă cu 9,3 mld de euro anul viitor. Între timp, companiile îşi vor vedea taxele reduse cu aproape 1 miliard de euro în ultima tranşă a unei reduceri graduale a ratei taxei corporate pe cinci ani la 25% de la 33,3%.

Guvernul francez şi-a clădit bugetul pe estimarea că economia ţării va încetini doar marginal anul viitor la 1,3% de la o rată estimată la 1,4% pentru acest an.

Pentru compensarea veniturilor pierdute în urma reducerilor de taxe, ministrul bugetului Gerald Damanin a declarat că sunt aşteptate câştiguri de pe urma reformării sistemului de beneficii de şomaj, subvenţiilor pentru locuinţe şi unei mai bune colectări a taxelor.

Totuşi, cea mai mare parte a câştigurilor vor fi derivate din dobânzile foarte mici. Franţa s-a împrumutat recent la dobânzi extrem de scăzute în condiţiile în care deteriorarea condiţiilor economice la nivel mondial au împins randamentele obligaţiunilor în jos la nivel internaţional.

În pofida promisiunilor făcute de oficialii francezi, Haut Conseil des Finance Publiques, un organism independent, a avertizat că Franţa nu face „practic nimic“ pentru a-şi reduce deficitul structural, potrivit Financial Times.

Le Maire a apărat poziţia fiscală a guvernului în contextul perioadei de slăbiciune economică mondială şi nesiguranţă. Acesta a insistat că deficitul pe anul viitor va fi cel mai scăzut din 20 de ani ca procent din PIB, în timp ce datoria publică este stabilizată la sub 100% din PIB.

 

Etichete: franta,taxe,anul viitor

AFACERI DE LA ZERO
Linkuri utile

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.