Business Internaţional

Franţa pregăteşte cel mai riguros buget de după război

Franţa pregăteşte cel mai riguros buget de după război

François Fillon, premierul francez

Autor: Andreea Mindrila

07.11.2011, 00:05 309

Franţa vrea să reducă anul viitor deficitul bugetar cu 20% printr-un pachet de măsuri de austeritate caracterizat de premier ca fiind cel mai riguros plan de buget de după cel de-al Doilea Război Mondial, scrie The Wall Street Journal.

"Realitatea ne-a lovit", a declarat premierul francez François Fillon, adăugând că deficitul bugetar va fi redus cu o cincime de la nivelul actual de 113 miliarde de euro.

Guvernul nu are o "comoară ascunsă" pentru a finanţa cheltuielile publice care au ajuns la un nivel record şi foarte curând îşi va ajusta estimările de creştere economică, notează Bloomberg. Astfel, Franţa s-a angajat să diminueze deficitul de la 5,7% din PIB anul acesta la 4,5% din PIB în 2012. Ju­mătate din economii vor proveni din reducerea cheltuielilor publice, restul din creşterea veniturilor guvernamentale, a spus Fillon. Pentru 2013, Parisul vizează un deficit de 3%, nivelul cerut de UE.

Franţa, a doua cea mai mare economie din zona euro, este presată să atingă aceste ţinte după ce agenţia de evaluare financiară Moody's a avertizat că perspectiva stabilă de triplu A a ratingului suveran este în pericol. "Vreau să vă spun că ratingul de ţară triplu A este un activ pe care trebuie să îl păs­trăm cu orice preţ", a declarat premierul francez, adăugând că măsurile necesare vor fi anun­ţate "cât mai curând".

Măsurile de austeritate ar putea fi anunţate cel mai devreme astăzi, iar acestea ar putea include creşterea taxei pe valoarea adăugată pentru sectoare precum restaurantele, dar şi eliminarea din calendar a uneia dintre sărbătorile publice. Guvernul analizează, de asemenea, posibilitatea majorării cotei de impozit pentru companiile care obţin venituri mai mari de 150 mil. euro de la 33% la 36%, potrivit cotidianului fran­cez Le Journal du Dimanche. Preşedintele francez Nico­las Sarkozy a declarat deja că trebuie să adopte un pachet sup­limentar de măsuri de austeritate de şase până la opt miliarde de euro, acesta fiind al doilea set de iniţiative guvernamentale în doar două luni pentru îmbunătăţirea situaţiei financiare.

Fillon şi alţi lideri din guvern, printre care ministrul de fi­nanţe François Baroin şi ministrul de buget Valerie Pecresse, s-au întâlnit recent cu preşedintele Nicolas Sarkozy pentru a decide asupra detaliilor privind aceste măsuri, potrivit presei franceze.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO