Business Internaţional

Franţa: Macron încearcă să-şi revitalizeze mandatul aruncând în luptă reduceri de taxe, reformarea sistemului de pensii şi revizuirea establishmentului

Franţa: Macron încearcă să-şi revitalizeze mandatul...

Autor: Catalina Apostoiu

14.06.2019, 00:04 231

Preşedintele francez Emmanuel Macron, care şi-a văzut popularitatea scăzând dramatic în ultima vreme, încearcă să-şi întărească mandatul la mai puţin de o lună după ce partidul său de centru aflat la guvernare a fost învins în alegerile europene de partidul de extremă dreapta condus de Marine Le Pen.

În acest sens, premierul francez Edouard Philippe a prezentat recent agenda de reforme a guvernului francez în cadrul unui discurs pronunţat în parlament. Acesta a promis „o profundă schimbare de metodă“, prezentând un set de măsuri, printre care reduceri de taxe şi modificări ale beneficiilor de şomaj, ce vor fi puse în aplicare în cei trei ani care au mai rămas din mandatul lui Macron.

Confirmând un angajament făcut de Macron la începutul acestui an, Philippe a anunţat că guvernul va reduce taxa pe venit pentru muncitorii din clasa de mijloc şi va renunţa complet la o taxă rezidenţială ce fusese deja redusă de la alegerea lui Macron în mai 2017, potrivit France24.

Philippe a declarat că beneficiile de şomaj pentru cei cu cele mai mari câştiguri vor fi reduse gradual pentru a-i încuraja pe cei fără un loc de muncă să revină în câmpul muncii mai rapid. De asemenea, companiile care vor face angajări vor beneficia de stimulente pentru a elimina treptat contractele pe termen scurt, obişnuite în Franţa. Cu privire la subiectul delicat al reformei pensiilor, Philippe a declarat că guvernul va crea stimulente pentru ca francezii să rămână activi peste vârsta actuală de pensionare, de 62 de ani.

Aceste modificări ar putea fi explozive, într-o ţară unde milioane de protestatari au demonstrat împotriva schimbărilor aduse vârstei de pensionare.

Premierul francez a prezentat de asemenea o listă de măsuri ìverziî, promiţând să plaseze ecologia ìîn centrulî planului de reformă al guvernului.

Unele dintre aceste măsuri constituiau deja puncte cheie ale programului de modernizare al lui Macron, însă au fost amânare de şase luni de demonstraţii. Acum, numărul protestatarilor parte a mişcării Vestelor Galbene a scăzut dramatic.

Prăbuşirea în alegerile europene a principalilor rivali politici mainstream ai lui Macron, socialiştii şi republicanii, a crescut de asemenea moralul la Elysee Palace.

Acum, Macron vrea să-şi scoată definitive rivalii din primăriile de oraş, scrie Bloomberg. Alegerile municipale vor avea loc de-abia anul viitor, însă legislatorii şi miniştrii care au abandonat establishmentul pentru a i se alătura lui Macron fac deja apel puternic la oficialii locali să le urmeze calea.

Poate că primăriile de oraş nu decid politica naţională, însă miza este destul de mare pentru partidul lui Macron în acest prim vot local al acestuia. Consolidarea puterii la nivel municipal ar ajuta la stabilizarea proiectelor lui Macron.

Deşi încă scăzută, popularitatea lui Macron se află în creştere, urcând cu cinci puncte la 32% în ultimul sondaj Elabe realizat pentru cotidianul francez Les Echos, un nivel nemaiînregistrat din vara trecută. O serie de veşti economice bune, printre care o scădere a numărului de şomeri şi un optimism în creştere în rândul consumatorilor şi companiilor, îi dau de asemenea speranţe preşedintelui francez.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO