Business Internaţional

Franta este paralizata de greve

04.06.2003, 00:00 22



Traficul aerian din Franta a fost diminuat cu 80%, ieri, in timp ce sistemul parizian de transport feroviar si rutier a functionat pe jumatate, din cauza protestelor angajatilor din sectorul public fata de reforma sistemului de pensii.



Greva angajatilor din sectorul transporturilor, programata in paralel cu sedinta unei comisii parlamentare care va analiza reformele vizate, ar putea afecta o parte din participantii la summitul G8, care a avut loc in ultimele trei zile la Evian.



Cursele aeriene cu destinatia Geneva nu au fost intrerupte, dar trenurile care fac legatura Paris-Evian isi vor relua activitatea abia astazi.



Air France efectueaza in continuare toate cursele pe distante lungi, dar numai 35% din zborurile scurte si medii.



Compania germana Lufthansa a renuntat la 97 din cele 139 de curse care fac legatura dintre diferite destinatii din Germania si Franta, iar British Airways a estimat ca va anula 90 din cele 120 de zboruri prevazute.



Printre operatorii care si-au anuntat intentia de a renunta la un numar de zboruri se numara si companiile care practica tarife reduse easyJet, BMI British Midland (Marea Britanie) si Iberia (Spania).



Desi blocajele provocate au fost mai putin grave decat cele din data de 13 mai, greva din aceasta saptamana a determinat ambuteiaje pe strazile capitalei franceze pe o distanta de 150 de kilometri. Sistemul de transport a fost afectat si in alte orase, printre care si Marsilia.



La marsuri au participat angajati din toate sectoarele de activitate. Foarte multe institutii de invatamani au fost inchise, din cauza celui de-al zecelea protest organizat de cadrele didactice, care sunt nemultumite de proiectul privind descentralizarea sistemului educational.



Marsurile de pe strazile franceze au adunat laolalta angajati ai Postei, soferi de ambulanta, muncitori la companiile de electricitate sau in porturile franceze. De asemenea, numai o parte din ziarele importante au aparut in dimineata zilei de marti.



Amploarea manifestatiilor aminteste de greva din 1995, care a provocat caderea guvenului conservator din acea perioda. In plus, protestele pun intr-o imagine nefavorabila administratia presedintelui Jacques Chirac, care a gazduit ultima zi a summitului G8 de la Evian.



Protestele reprezinta un test major pentru guvernul premierului Jean-Pierre Raffarin, care doreste ca angajatii din sectorul public sa contribuie la fondurile de pensii pe o perioada egala cu cea din sectorul privat, de 40 de ani in loc de 37 de ani si 6 luni, pentru a obtine drepturi depline. Pana in 2020, perioada de contributie va ajunge la 42 de ani.



Autoritatile sustin ca reforma propusa reprezinta singura modalitate de a salva sistemul national de pensii, in momentul in care populatia nascuta in perioada exploziei demografice va iesi la pensie.



Ultimele proteste organizate de angajatii francezi au loc in acelasi timp cu greva care a afectat compania Alitalia, personalul de bord fiind nemultumit de disponibilizarile anticipate. Pe fondul acestei actiuni, Alitalia a fost nevoita sa anuleze 175 de zboruri, in cursul zilei de luni, si alte 200, marti.



In Austria, angajatii sectorului de transport feroviar si ai Postei au participat la cea mai ampla greva de dupa al doilea razboi mondial, nemultumiti de proiectul privind restructurarea sistemului de pensii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO