Business Internaţional

Franta, deficit de 12 mld. euro la incasarile de TVA

21.02.2007, 19:28 17

Franta se confrunta cu un urias deficit in ceea ce priveste incasarile de TVA, care o costa intre 7,3 miliarde de euro si 12,4 miliarde de euro pe an, scrie Financial Times.
Cei mai mari vinovati de frauda fiscala se regasesc in sectoarele telefoniei mobile, produselor electronice si textilelor, se arata in primul raport redactat de Conseil des Prelevements Obligatoires.
Raportul, care a fost obtinut de publicatia franceza Les Echos, urmeaza a fi publicat pe 1 martie.
Ministrul francez de finante a declansat o ancheta cu privire la fraudele comise in ceea ce priveste plata TVA, in ancheta fiind implicate autoritatile vamale, departamentul fiscal, Trezoreria si Insee, institutul de statistica al Frantei. Ministrul a luat aceasta decizie in urma unei scaderi neasteptate a exporturilor in cea de-a doua jumatate a anului trecut.
Oficialii au descoperit ca firmele recurg la companii furnizoare special create in alte tari membre ale Uniunii Europene pentru a permite companiilor-clienti sa recupereze taxele care nu au fost platite niciodata, o tehnica supranumita "frauda de tip carusel".
In urma acestei descoperiri, initial Franta a decis sa-si atenueze opozitia fata de propunerea cancelarului Gordon Brown cu privire la modificarea sistemului de colectare a TVA din Marea Britanie cu scopul combaterii fraudelor de acest gen, fraude care costa Marea Britanie miliarde de lire sterline.
Totusi, propunerea lui Brown, care are nevoie sa fie aprobata in unanimitate in cadrul UE, nu a avansat in contextul in care Franta a incercat sa conditioneze aprobarea sa de renuntarea de catre Marea Britanie la o parte din reducerile de care beneficiaza cu privire la contributia sa la bugetul UE.
Oficial, Franta neaga acest lucru si insista asupra faptului ca planul britanic a fost amanat din "motive tehnice".
Raportul ce urmeaza a fi publicat ar putea urgenta gasirea unei solutii pentru combaterea acestui tip de frauda.
Conform acestuia, 112 companii au fost gasite vinovate de comiterea acestui tip de frauda in 2005, in crestere de la 38 in 2002.
Acestea au fost obligate sa plateasca 239 milioane de euro si au primit amenzi in valoare de 481 milioane de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO