Business Internaţional

Franţa. Cu o scrisoare de 2.300 de cuvinte, Macron lansează o dezbatere naţională pentru a tempera protestele Vestelor Galbene

Emmanuel Macron: „Când taxele sunt prea ridicate, economia duce lipsă de resurse care ar putea fi investite în companii, generând locuri de muncă şi creştere.“

Emmanuel Macron: „Când taxele sunt prea ridicate, economia duce lipsă de resurse care ar putea fi investite în companii, generând locuri de muncă şi creştere.“

Autor: Catalina Apostoiu

16.01.2019, 00:03 260

Preşedintele francez Emmanuel Macron a lansat o dezbatere naţională pe trei luni care, speră acesta, va tempera protestele Vestelor Galbene cu o scrisoare adresată francezilor în care acesta promite că va asculta ide noi. Acesta şi-a menţinut însă neschimbată agenda de reforme economice, scrie Reuters.

Iniţiativa lui Macron vine după ce nouă săptămâni de proteste organizate de Vestele Galbene au provocat haos în Paris şi alte oraşe franceze, zdruncinând economia franceză şi punând sub semnul întrebării autoritatea liderului francez.

Într-o scrisoare deschisă publicată de presa franceză, Macron a încercat să recunoască cererile de schimbare ale protestatarilor cu privire la unele dintre politicile sale de bază, însă nu a părut dispus să dea înapoi în ceea ce priveşte reformele sale pro-business.

„Pentru mine, nu există niciun subiect interzis. Nu ne vom pune de acord cu privire la tot, ceea ce este normal într-o democraţie. Dar cel puţin vom arăta că suntem un popor căruia nu-i este teamă să discute, să dezbată“, a declarat Macron în scrisoare. Macron nu a precizat dacă va fi pregătit să renunţe la controversata politică de taxare a avuţiei, datorită căreia criticii l-au descris drept „preşedintele celor bogaţi“.

„Când taxele sunt prea ridicate, economia duce lipsă de resurse care ar putea fi investite în companii, generând locuri de muncă şi creştere“, se arată în scrisoare. „Nu vom renunţa la măsurile introduse pentru a îndrepta acest lucru“.

Potrivit CNBC, Macron i-a invitat pe cetăţenii francezi să-şi exprime părerile cu privire la patru teme centrale în următoarele săptămâni: taxe, organizarea cheltuielilor publice, procedurile birocratice şi cetăţenia şi democraţia.

Preşedintele francez a anunţat că-şi va face publice concluziile trase de pe urma dezbaterii de trei luni pe 15 martie, însă acesta nu a oferit niciun indiciu dacă va fi posibil un referendum cu privire la politicile sale, o opţiune care ar fi fost se pare sugerată de unii din cadrul administraţiei sale.

Potrivit lui Macron, propunerile făcute în timpul dezbaterii vor contribui la construirea unui nou „contract pentru ţară“ şiv or influenţa politicile guvernului şi poziţia Franţei în probleme europene şi internaţionale.

„În acest fel intenţionez să transform mânia în soluţii“, a declarat preşedintele francez.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO