Business Internaţional

​Franţa ar putea reduce accizele la carburanţi pentru a proteja gospodăriile de creşterea preţurilor

​Franţa ar putea reduce accizele la carburanţi pentru...

Autor: Catalina Apostoiu

07.10.2021, 00:05 166

Guvernul francez ar putea interveni pentru a proteja gospodăriile în cazul în care preţurile benzinei şi motorinei îşi continuă creşterea dramatică, a anunţat ministrul francez de finanţe Bruno Le Maire, potrivit Bloomberg.

„Trebuie să lăsăm toate posibilităţile deschise şi să reacţionăm întotdeauna când este necesar şi când trebuie să protejăm temporar puterea de cumpărare a francezilor“, a declarat Le Maire în momentul în care a fost întrebat dacă guvernul ar putea reduce taxele pe benzină şi motorină.

Franţa, Italia şi Germania au printre cele mai mari preţuri la benzină şi motorină din UE, potrivit datelor Comisiei Europene. Scumpirile actuale înseamnă câteva sute de euro în plus la costul total pe an cu carburanţii pentru o maşină.

„Suntem pregătiţi să intervenim pentru a controla preţurile benzinei şi motorinei dacă acestea continuă să crească puternic“.

Preţurile benzinei se apropie de maxime istorice în multe ţări din lume, în condiţiile în care cererea în creştere şi penuriile împing preţurile petrolului în apropiere de un maxim pe trei ani. Preţurile ridicate la carburanţi sunt parte a unei crize a energiei care a provocat probleme majore în Europa, Marea Britanie, China şi SUA. Preţurile benzinei şi motorinei au crescut puternic şi în alte ţări, cum ar fi India şi Africa de Sud.

Guvernele europene sunt sub presiune din partea consumatorilor şi companiilor să atenueze impactul creşterii costurilor energiei. Franţa a anunţat deja o îngheţare temporară a preţurilor gazelor pentru gospodării şi o reducere de taxe la facturile de electricitate.

În Marea Britanie, penuriile de carburanţi au generat achiziţii din panică, creându-se cozi uriaşe la benzinării. Guvernul britanic a fost obligat să recurgă la ajutorul armatei pentru alimentarea benzinăriilor.

Criza s-a mai atenuat, însă preţurile benzinei au atins un maxim pe opt ani, relatează The Guardian.

Preţurile carburanţilor sunt în creştere şi în Asia, China ordonând firmelor de stat să-şi asigure stocuri pentru iarnă cu orice preţ.

China le cere importatorilor săi de GNL să importe mai mult pentru redresarea crizei energiei, oferind însă susţinere financiară redusă firmelor care plătesc preţuri record pentru importuri, potrivit Bloomberg.

În SUA, preţul benzinei a urcat la cel mai ridicat nivel din 2014, potrivit USA Today. La mijlocul lunii trecute, preşedintele american anunţa că există dovezi că preţurile carburanţilor ar trebui să scadă, iar administraţia sa analizează de ce acest lucru nu se întâmplă, scrie Reuters.

În tot acest context, un strateg avertizează că preţurile petrolului ar putea înregistra o creştere cu mult peste media generală odată cu apropierea iernii şi în condiţiile în care OPEC şi aliaţii săi nu sunt dispuşi să renunţe la un pact anterior privind producţia petrolieră.

„Am putea asista la o creştere peste medie, este un scenariu posibil“, a avertizat John Driscoll, strateg în cadrul JTD Energy Services, potrivit CNBC.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO