Business Internaţional

Francois Hollande: "Nicio forţă obscură nu va putea altera prietenia franco-germană"

Francois Hollande: "Nicio forţă obscură nu va putea altera prietenia franco-germană"

Foto: AFP

Autor: Clava Ungureanu

08.07.2012, 17:14 345

"O spun astăzi cu privire la evenimente care s-au produs ieri seară: nicio forţă obscură şi cu atât mai puţin prostia, care îşi aduce adesea contribuţia, nu va putea alterea sentimentul profund al prieteniei franco-germane", a declarat preşedintele francez, cu ocazia a 50 de ani de la reconcilerea franco-germană.

"Prietenia noastră inspiră Europa. Nu vrem să dăm lecţii. Vrem pur şi simplu să dăm un exemplu", a adăugat Hollande.

Circa 51 de cruci de pe morminte ale unor militari germani din Primul Răszboi Mondial au fost degradate în cimitirul din Saint-Etienne-à-Arnes, în nord-estul Franţei, a anunţat duminică justiţia franceză.

Acest act a provocat indignarea clasei politice franceze.

François Hollande şi Angela Merkel care marchează 50 de ani de la reconcilierea franco-germană de la Reims (est), în contextul în care Europa se confruntă cu o criză gravă care atinge şi cuplul fraco-german, motorul istoric al construcţiei europene.

Imediat după ora 9.00 GMT (12.00, ora României), preşedintele francez a întâmpinat-o pe Angela Merkel, pe o ploaie intermitentă, la circa o sută de metri de catedrală, în aplauzele a câteva sute de persoane.

Cei doi au luat ulterior cuvântul în faţa Catedralei din Reims, un oraş-simbol al celor două războaie modiale, unde generalul De Gaulle şi cancelarul Konrad Adenauer au parafat reconcilierea franco-germană, pe 8 iulie 1962.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO