Business Internaţional

Francezii ii acuza pe nemti ca prin excedentul lor comercial dezechilibreaza toata Europa

Francezii ii acuza pe nemti ca prin excedentul lor comercial dezechilibreaza toata Europa
15.03.2010, 23:10 24

Autoritatile de la Berlin ar trebui sa ia in considerareaccelerarea consumului intern pentru a ajuta tarile cu deficitcomercial sa-si recastige competitivitatea si sa isi puna la punctfinantele publice, a afirmat Christine Lagarde, ministrul francezde finante, scrie Financial Times.

Declaratiile sale redeschid un subiect fierbinte intre guvernelede la Berlin si Paris cu privire la dezechilibrele macroeconomicedin randul celor 16 state ce utilizeaza moneda euro, expuseputernic la criza datoriilor din Grecia.

"Ar putea oare tarile cu un excedent sa faca ceva mai mult? Estenevoie de doua persoane pentru a dansa tango", a explicatLagarde.

"In mod cert Germania s-a descurcat foarte bine in ultimii zeceani datorita faptului ca si-a accentuat competitivitatea si a puspresiuni severe pe costurile cu forta de munca. Daca privimcosturile unitare cu forta de munca din Germania, putem observa caau realizat lucruri extraordinare din acest punct de vedere. Nustiu cat de sustenabil este insa acest model pe un orizont mai marede timp si pentru intreaga zona euro. In mod evident, avem nevoiede o convergenta mai bine pusa la punct", a sugerat ministrulfrancez de finante.

Fondul Monetar European nu e o prioritate

Dupa ce omologul sau german Wolfgang Schauble a propus saptamanatrecuta infiintarea unui Fond Monetar European care sa impunapenalitati drastice statelor care nu respecta regulile fiscale aleUniunii, Lagarde si-a expus propriul punct de vedere asupracoordonarii politicilor economice, indicand diferentele de viziuneintre Berlin si Paris.

Desi nu a exclus varianta crearii unei institutii similareFondului Monetar International, Lagarde a afirmat ca aceasta nueste o prioritate pentru zona euro. Cele 16 state care impartaceeasi moneda ar trebui sa se asigure mai intai ca guvernul elen,situat in impas din punct de vedere financiar, isi va respectamasurile de austeritate.

Ulterior, zona euro ar trebui sa dea dovada de "creativitate siinovatie" si sa gaseasca modalitati prin care sa accentuezesupravegherea si disciplina bugetara in limitele tratatelor UE.

In locul unei modificari asupra unui tratat UE cu scopul de ainfiinta un Fond Monetar European - "aventura care ne-ar putea luainca trei, patru, cinci ani" -, zona euro ar trebui sa adoptepropriile reglementari prin care sa impuna o disciplina mai strictaasupra finantelor publice, potrivit lui Lagarde.

Germania trebuie sa fie mai cooperanta

Totodata, ea a explicat ca principalele divergente intreGermania si celelalte state membre ale zonei euro se refera lafaptul ca Berlinul ar trebui sa impulsioneze cererea interna pentrua da o mana de ajutor industriilor exportatoare ale partenerilorsai din bloc.

Este "un subiect extrem de sensibil. Vorbesc cu WolfgangSchauble aproape zilnic, insa problema dezechilibrelor nu este incauna pe care sa fim pregatiti sa o rezolvam", a mai spusLagarde.

Celelalte state din zona euro nu se pot astepta la demersuri inacest sens din partea Germaniei, conform declaratiilor ministruluifrancez. Franta si guvernele din alte tari au fost nevoite sa facaeforturi mari pentru a creste competitivitatea economiilor propriisi pentru a reforma sectoarele publice, cu scopul de a reducedeficitele. "Nu poti impune unui jucator, oricat de mare ar fi, sapreia povara intregii regiuni. Este insa nevoie ca intre partenerisa existe spiritul unui destin comun", a mai spus Lagarde.

Germania a inregistrat in 2009 cel mai prost an din punctul devedere al comertului exterior, dupa ce China a reusit sa-siadjudece titlul de cel mai mare exportator mondial, pozitie multtimp ocupata de Germania.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO