Business Internaţional

Francezii au primit de la CE acceptul pentru un ajutor de stat de 18 miliarde euro pentru o bancă, romanii se roagă de UE pentru salvarea Oltchim

Francezii au primit de la CE acceptul pentru un ajutor de...

Autor: Bogdan Cojocaru

21.02.2013, 17:54 326

Comisia Europeană (CE) a acceptat ca Franţa să ajute banca Crédit Immobilier de France cu garanţii de stat de 18 miliarde de euro, necesare pentru a acoperi nevoile urgente de lichiditate ale companiei şi pentru a da acesteia timp să elaboreze un plan de restructrare sau de faliment ordonat.

Acordul este temporar, iar Franţa este obligată să prezinte Comsiei planul de restructurare sau de faliment în următoarele şase luni.

Potrivit Comisiei, garanţiile sunt necesare pentru a se evita un efect de domino în sistemul bancar francez. Regulile comunitare în privinţa ajutorului de stat acordat băncilor pe timp de criză permit CE să autorizeze bailouturi pe durata a şase luni pentru menţinerea stabilităţii financiare.

În linie cu aceste reguli, Franţa a promis că banca va onora o serie de angajamente pe perioada în care beneficiază de ajutor, precum interdicţia de a efectua achiziţii şi de a plăti dividende. De asemenea, Crédit Immobilier de France nu-şi va majora volumul afacerilor şi îi vor fi aplicate condiţii mai stricte la acordarea unor împrumuturi noi.

Crédit Immobilier este un creditor ipotecar specializat pe credite către familii cu venituri reduse. Scopul acestei politici este de a încuraja oamenii să devină proprietari de locuinţe. Banca are o cotă de piaţă de 4% şi un portofoliu de credite de 35 miliarde euro.

Deoarece se finanţează doar de pe pieţele financiare, criza financiară şi degradarea severă a ratingului de către Moody's în 2012 au provocat probleme grave instituţiei.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO