Business Internaţional

France Telecom restructureaza la sange: 17.000 de angajati vor ramane pe drumuri

15.02.2006, 19:56 15

Operatorii de telefonie fixa se confrunta cu dificultati pe o piata invadata de ofertele operatorilor de telefonie mobila.

France Telecom, al doilea provider de servicii telefonice din Europa, a anuntat ca profitul pe ultimele sase luni ale anului trecut a crescut cu 19 procente. Actiunile companiei au crescut cu 3,7% in timp ce oficialii sustin in continuare necesitatea continuarii procesului de restructurare interna a fortei de munca prin concedierea a 23.000 de angajati, informeaza Bloomberg.

Profitul net obtinut a fost de 2,35 miliarde de euro, comparativ cu cel de 1,98 miliarde de euro in 2004. Conform declaratiilor directorului financiar delegat al France Telecom, Claude Benmussa, rezultatele obtinute au depasit substantial previziunile analistilor de pe piata.

Trendul pozitiv a fost sustinut mai ales de scaderea impozitelor si de castigurile obtinute prin vanzarea unor ac-tive.

Reducerile de personal prevazute reprezinta aproximativ 11 procente din totalul de 203.000 de angajati ai companiei franceze.

Pellissier a precizat ca numarul net al angajatilor ce vor fi disponibilizati pana la finele anului acesta va fi de 17.000. In Franta se vor efectua 22.000 de concedieri, inca 1.000 de posturi vor fi eliberate din celelalte reprezentante de peste granita si se vor face 6.000 de noi angajari.

Previziunile France Telecom pentru anul curent sunt la fel de optimiste ca ultimele date obtinute. Oficialii au declarat ca se asteapta ca vanzarile sa creasca in 2006 cu mai mult de 7 procente.

Gervais Pellissier, directorul financiar al companiei franceze, a declarat ca in aceeasi perioada profitabilitatea va scadea.

Unul din motivele prezentate a fost tendinta utilizatorilor din Polonia si din Franta de a renunta la serviciile internationale oferite de France Telecom, in favoarea serviciilor de telefonie prin Internet (voIP). Un alt motiv este cresterea bugetului de marketing alocat promovarii diviziei GSM a France Telecom in Marea Britanie.

"Vor trebui sa dovedeasca faptul ca pot depasi aceasta provocare lansata de voice over Internet protocol", a declarat Stephen Pope, seful departamentului de cercetare al Cantor Fitzgerald din Londra.

"Se simte o presiune din ce in ce mai mare asupra telefoniei fixe", a declarat Pellissier. "Simtim astfel de presiuni la divizia noastra de telefoane mobile, mai ales in Marea Britanie, motiv pentru care vom mari bugetul alocat marketingului pe aceasta piata", a precizat el.

Recent, oficialii France Telecom au estimat ca numarul abonatilor de linii fixe care vor apela la tehnologia voIP va creste cu 40 de procente fata de anul 2005.

Vanzarile pe semestrul doi al anului trecut au crescut cu 8%, pana la nivelul de 25,4 miliarde de euro. Cresterea a fost sustinuta in mare parte de achizitionarea de catre France Telecom a 80 de procente din operatorul de telefonie mobila spaniol Amena, in schimbul a 6,4 miliarde de euro.

Pe 12 februarie cotatiile actiunilor operatorului francez au scazut cu opt puncte procentuale, cea mai mare depreciere din ultimii trei ani.

Preturile actiunilor au inceput sa scada vertiginos imediat dupa ce oficialii France Telecom au anuntat ca vanzarile, fara includerea achizitiilor si a schimbarilor de curs valutar, au crescut cu 2-3%, mai putin decat previziunile din octombrie.

Pentru anul trecut, consiliul de administratie al France Telecom a propus un dividend de un euro pe actiune in timp ce pentru 2006 se va oferi un dividend cu 20 de eurocenti mai mare.

Datoriile nete ale France Telecom erau de 47,8 miliarde de euro la sfarsitul lunii decembrie, fata de 46,3 miliarde de euro la sfarsitul lunii iunie, achizi-tionarea pachetului de 80% din Amena contribuind la aceasta crestere.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO