Business Internaţional

Fragilitatea continuă a sectorului manufacturier aduce un început slab de trimestru II pentru economia zonei euro

Fragilitatea continuă a sectorului manufacturier aduce...

Autor: Catalina Apostoiu

19.04.2019, 00:04 77

Indicatorul PMI al IHS Markit, care măsoară activitatea sectorului privat din zona euro, a înregistrat o scădere neaşteptată în luna aprilie, sfidând aşteptările economiştilor privitoare la o uşoară îmbunătăţire, scrie Bloomberg. Datele slabe au tăiat energia monedei euro şi au avut ecou şi pe piaţa petrolului.

Indicatorul a coborât la 51,3 în aprilie de la 51,6 în martie, atingând cel mai scăzut nivel din trei luni. Moneda euro, deja în scădere după anunţarea unor date dezamăgitoare privind activitatea fabricilor germane, şi-a prelungit declinul.

Sectorul manufacturier din zona euro s-a aflat în scădere pentru a treia lună consecutiv, în timp ce indicatorul pentru servicii a atins cel mai scăzut nivel din luna ianuarie. Slăbi­ciunea sectorului manufacturier pare să cuprindă şi furnizorii de servicii, care au beneficiat anterior de cererea robustă din partea gospodăriilor generată de creşterea ratei ocupării forţei de muncă şi salariilor. Deşi sectorul german al servi­ciilor a afişat o performanţă solidă, iar Franţa a dat semne de stabilizare, imaginea generală arată că economia zonei euro se confruntă cu cea mai slabă perioadă de creştere din 2014.

PMI-ul compozit pentru zona euro sugerează că economia înregistrează o creştere trimestrială de sub 0,2%. „Datele sporesc temerile că economia zonei euro nu a reuşit să se redreseze semnificativ de pe urma efectelor factorilor excepţionali care au slăbit activitatea la sfârşitul anului trecut“, arată Chris Williamson, economist la IHS Markit.

În cazul economiei germane, sectorul serviciilor a atins un maxim pe şapte luni în aprilie, întărind aşteptările că cea mai mare a zonei euro va primi un impuls din partea pieţei interne în condiţiile în care exporturile în scădere îi afectează producătorii.

Indicatorul PMI compozit pentru Germania a crescut la 52,1.

În ceea ce priveşte zona euro, în mod îngrijorător, companiile au început de asemenea să dea dovadă de reticenţă în a face noi angajări. Creşterea ratei ocupării forţei de muncă a fost una dintre cele mai scăzute din 2016.

Noile date vor pune în dificultate Banca Centrală Europeană, ai cărei strategi speră la o redresare economică în al doilea semestru al anului. Noi dovezi de fragilitate i-ar putea obliga pe aceştia să vină cu noi măsuri menite să susţină creşterea economică.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO