Business Internaţional

Fostul sef al Pirelli Romania, arestat in cazul Telecom Italia

22.09.2006, 19:20 42

Autoritatile italiene au arestat 20 de persoane in cadrul anchetei care implica si Telecom Italia, printre acestia fiind si directorul departamentului de securitate din cadrul companiei.
Politia italiana a arestat 20 de persoane in timpul unei razii legate de desfasurarea unei anchete ce implica un director al Telecom Italia, scrie The International Herald Tribune. Desi ancheta nu este legata de recentul anunt care priveste divizarea companiei, ceea ce a dus la demisia presedintelui, Marco Tronchetti Provera, in urma unei dispute cu primul-ministru Romano Prodi, ea reprezinta inca o lovitura adusa uneia dintre cele mai mari companii italiene.
Printre cei arestati se afla Giuliano Tavaroli, fostul director al departamentului de securitate al companiei si Pierguido Iezzi, actualul director al departamentului omonim de la Pirelli, compania care controleaza Telecom Italia, proprietarul unei agentii particulare de investigatii si politisti din diverse departamente. Cei arestati sunt acuzati de coruptie si de obtinerea ilegala de informatii. Anchetatorii nu au stabilit pana acum in ce scop foloseau acestia informatiile la care au avut acces.
Giuliano Tavaroli a fost seful Pirelli Romania si, conform Hotnews, care citeaza cotidianul italian La Repubblica, coordona sistemul de interceptari din Romania.
Problemele in cadrul Telecom Italia au inceput acum zece zile, cand Provera, pe atunci presedinte al companiei, a prezentat un plan pentru divizarea operatiunilor de telefonie mobila si telefonie fixa in doua companii separate. Aceasta miscare ar fi un pas inapoi pentru companie si ar veni la mai putin de doi ani de la achizitionarea diviziei de telefonie mobila, o operatiune de care compania nu dispunea la acea data. In momentul achizitiei, Provera a aclamat importanta pe care o avea integrarea operatiunilor de telefonie mobila si fixa.
Divizarea companiei a adus critici din partea politicienilor, care au perceput acest lucru drept primul pas spre vanzarea diviziei de telefonie mobila, singura dintre cele patru companii de telefonie mobila care opereaza in Italia si care are in totalitate capital italian. Provera, care este in continuare presedinte al Pirelli, a declarat inainte de a demisiona ca nu planuise sa vanda operatiunile de telefonie mobila.
Purtatorul de cuvant al Telecom Italia a refuzat sa comenteze asupra arestarilor, iar Provera a declarat ca investigatia nu are nicio legatura cu compania.
Totusi, arestarile vin intr-un moment inoportun pentru Telecom Italia, a sasea mare companie a Italiei dupa valoarea de piata, companie ce numara 85.000 de angajati.
Telecom Italia, un fost monopol de stat, se zbate sa mentina credibilitatea in urma disputei lui Provera cu premierul Prodi. Disputa a ajuns pe primele pagini ale ziarelor din Italia si a dus la slabirea puterii guvernului condus de Prodi, care detine la limita majoritatea in Parlament.
Prodi a declarat ca nu a fost pus la curent cu planurile lui Provera pentru Telecom Italia, totusi un consilier al lui Prodi, Angelo Rovati, a demisionat la inceputul saptamanii dupa ce doua cotidiene au obtinut un document in care recomanda ca statul sa cumpere iar o parte din companie. Rovati a declarat ca a actionat pe cont propriu, fara a-l informa pe Prodi.
Printre cei arestati se afla si Giuliano Tavaroli, pana in 2005 directorul departamentului de securitate din cadrul companiei, si Piergiudo Iezzi, actualul director al departamentului de securitate al Pirelli. Politia l-a retinut si pe Emanuele Cipriani, proprietarul companiei particulare de investigatii Polis d'Istinto, cu sediul la Florenta.
Procurorii din Milano au dispus inghetarea conturilor bancare detinute de cei trei in Elvetia si Luxemburg, acestea totalizand 15 mil. euro, si au pus sechestru pe o casa din Florenta in valoare de 2 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO