Business Internaţional

Fostul sef al NYSE trebuie sa inapoieze 100 mil. dolari

27.10.2006, 16:44 17

Un judecator al statului New York a hotarat ca Richard Grasso, fost presedinte al bursei din New York (NYSE), trebuie sa returneze 100 de milioane de dolari (80 de mil. euro) ca parte a unei sume foarte contestate de 139,5 milioane de dolari (111,6 mil. euro) pe care a castigat-o cand conducea bursa newyorkeza, scrie Herald Tribune.
Hotararea, data de judecatorul Charles Ramos de la Curtea Suprema de Justitie din Manhattan, afirma ca Grasso nu a dezvaluit celorlalti directori din conducerea bursei nivelul pana la care i-au crescut indemnizatiile si ca si-a incalcat contractul prin retragerea a 87 de milioane de dolari (69,6 mil. euro) inainte de a iesi la pensie. Dobanda si sumele dintr-o alta retragere adunate duc la cresterea sumei totale.
Hotararea nu a fost ultimul cuvant al judecatorului in aceasta disputa.
Procurorul general al statului New York nu a facut apel direct la reclamatia din proces adusa de Eliot Spitzer in legatura cu indemnizatiile lui Grasso care nu erau rezonabile conform legii non-profit a statului.
Dar hotararea a sprijinit principalul argument al lui Spitzer in sustinerea cererii: directorii de la bursa nu au fost complet informati despre indemnizatiile lui Grasso.
Daca suma este sau nu una rezonabila se va decide la un proces ulterior, proces ce se va axa pe cele 80 mil. dolari (64 mil. euro) care au fost platite din 1999 pana in 2001.
Grasso a afirmat ca va face apel, ceea ce va duce la intarzierea unui proces care initial trebuia sa inceapa luna trecuta. In septembrie 2003, Grasso a fost fortat sa demisioneze din functia de presedinte al bursei din New York, cea mai mare bursa din lume, in timpul protestelor legate de dezvaluirea pachetului sau de indemnizatii de 139,5 milioane de dolari.
John Reed, succesorul temporar al lui Grasso, a facut investigatii in legatura cu sumele primite de acesta.
Acel raport i-a fost inmanat lui Spitzer, care l-a dat in judecata in anul 2004 pe Grasso. De atunci, cele doua parti s-au confruntat in repetate randuri.
Ramos a hotarat de asemenea in legatura cu reclamatia impotriva lui Grasso ca a fost limitat si asta datorita unei sume aditionale de 95 de milioane de dolari (76 de milioane de euro) in sume separate.
In decizia sa, judecatorul a raspuns la mai multe motiuni depuse de Spitzer, afirmand ca Grasso si-a incalcat contractul prin retragerea economiilor sale pentru pensionare inainte de a pleca din functie si ca nu
si-a indeplinit datoriile de presedinte prin neinformarea celorlalti directori cu privire la indexarea pensiei sale.
Grasso a afirmat ca si-a informat avocatii sa faca recurs si ca a privit "inainte catre tribunalul pe care constitutia statului mi l-a promis".
Pentru Spitzer, care l-a devansat pe rivalul sau republican in cursa pentru fotoliul de guvernator al statului New York cu o marja destul de mare, hotararea este un contraatac binevenit la criticile pe care le-a primit. In loc sa-si asigure o victorie sigura in sala de judecata, Spitzer a asigurat companiilor si oficialilor lor obtinerea unor intelegeri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO