Business Internaţional

Fostul presedinte al NYSE, dat in judecata de Procuratura din New York

26.05.2004, 00:00 16

Procurorul general al statului New York, Eliot Spitzer, a intentat proces fostului presedinte si director executiv al New York Stock Exchange (NYSE), Richard Grasso, cerand rambursarea a cel putin 100 milioane de dolari din pachetul salarial primit de acesta.
Lui Grasso i-a fost aprobat un pachet salarial in valoare de 187,5 milioane de dolari, el primind deja de la bursa americana 140 milioane de dolari. In anul 2002, NYSE inregistrase un profit de numai 28,1 milioane de dolari.
Spitzer va actiona in acest fel la ceerea actualului presedinte interimar al bursei new-yorkeze, John Reed, fostul director al Citigroup.
Procuratura din New York l-a dat in judecata si pe Kenneth Langone, fostul presedinte al comisiei de compensatii din cadrul NYSE, care a avut un rol cheie in aprobarea remuneratiei lui Grasso. Langone a sustinut in repetate randuri ca fostul presedinte a meritat din plin acesti bani, dar Spitzer considera ca procedura de stabilire a sumei in cauza a fost "masluita". Spitzer ii va cere si lui Langone sa inapoieze 18 milioane de dolari, potrivit Financial Times.
Langone a fost foarte deranjat de aceste acuzatii. "Deciziile privind compensatiile au fost cinstite si corecte, pentru ele facandu-se cercetari amanuntite. Cel mai important este ca au fost sustinute de intregul consiliu de administratie", a declarat el, adaugand ca totti membrii comisiei de compensatii au avut acces la aceleasi informatii si ca este gresit sa fie gasit numai el raspunzator. Procesul nu vizeaza nici un alt membru al comisiei de compensatii a NYSE, din care fac parte cele mai mari nume de pe Wall Street.
Richard Grasso si-a dat demisia in septembrie 2003, la presiunea crescanda exercitata de investitori, analisti si oficiali americani, pe fondul scandalului privind drepturile sale financiare.
La inceputul anului, Consiliul de conducere al bursei - care a fost restructurat dupa demisia lui Grasso - a cerut Procuraturii New York si Comisiei americane pentru Operatiuni Bursiere (SEC) sa cerceteze circumstantele care au condus la aprobarea remuneratiilor substantiale acordate fostului presedinte.
Grasso a refuzat ofertele referitoare la o intelegere in afara tribunalului, declarand ca asteapta cu nerabdare "sa-si dovedeasca nevinovatia" la tribunal. Fostul presedinte al NYSE considera ca merita cele peste 180 milioane de dolari aprobate anul trecut de fostul consiliu de administratie al bursei. Verificarile contractelor lui Grasso au dezvaluit insa faptul ca acesta a primit un salariu exagerat de mare.
In baza legislatiei statului New York, compensatiile pe care le primesc directorii companiilor non-profit, cum este si NYSE, trebuie sa fie corespunzatoare cu activitatea acestora.
Intre anii 2000 si 2002, salariul primit de Grasso a reprezentat 99% din profitul net inregistrat de NYSE in aceeasi perioada. De asemenea, pachetul salarial al lui Grasso pe perioada1999-2002 a fost de 80,7 milioane de dolari, de patru ori mai mare decat cel primit in cei patru ani anteriori. Profitul net al bursei a scazut in fiecare an incepand cu 1998, cand a fost inregistrat un rezultat de 101,3 milioane de dolari, potrivit raportului financiar anual pe 2002.
In cel mai recent raport anual, NYSE a anuntat ca a pus "la pastrare" 36 milioane de dolari pe care ii va plati lui Grasso in cazul in care va pierde procesul impotriva acestuia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO