Business Internaţional

Fostul premier ucrainean, acuzat de cheltuirea ilegală a 280 mil. dolari

Autor: Corina Pirva

21.12.2010, 23:48 56

Procurorii ucraineni au acuzat-o oficial pe Iulia Timoşenko,fostul prim-ministru al Ucrainei şi actual lider al opoziţiei decheltuirea iresponsabilă a 280 mil. dolari, scrie FinancialTimes.

Parchetul general al Ucrainei a anunţat că Timoşenko nu a fostreţinută, însă are interdicţie de a părăsi Kievul. Ea este acuzatăde cheltuirea necorespunzătoare a unor fonduri publice de 280 mil.dolari în 2009, în timpul mandatului său de prim-ministru.

Timoşenko este acuzată că a folosit banii obţinuţi din vânzareacreditelor de emisii de dioxid de carbon pentru a plăti pensiile întimpul crizei economice din 2009, când finanţele publice alestatului erau la limită. Protocolul de la Kyoto prevede ca aceştibani să fie utilizaţi pentru reducerea emisiilor poluante.

Timoşenko neagă toate aceste acuzaţii, susţinând că anchetademarată împotriva sa şi investigaţiile împotriva aliaţilor săipolitici, dintre care o serie de foşti oficiali guvernamentali aufost arestaţi în ultimele luni, sunt motivate politic.

După ce Ianukovici a câştigat alegerile prezidenţiale cu unavans relativ mic în faţa rivalei sale Iulia Timoşenko, acesta afost acuzat de către liderii opoziţiei de monopolizarea puterii,persecutarea rivalilor săi politici şi contestarea libertăţiidemocratice şi media câştigate în urma revoluţiei portocalii din2004. Oponenţii săi politici îl acuză de asemenea pe preşedinteleucrainean că a readus Kievul sub influenţa Rusiei.

Liderii celui mai mare grup parlamentar din UE, Partidul PopularEuropean, şi-au exprimat îngrijorarea faţă de deteriorareademocraţiei în Ucraina odată cu venirea la conducere a luiIanukovici, dar şi faţă de dosarul penal deschis împotriva fostuluiprim-ministru Iulia Timoşenko.

"Conducerea Partidului Popular European condamnă agresivitateamotivată politic a autorităţilor ucrainene asupra opoziţiei şiconducătorului său Iulia Timoşenko", a declarat preşedintelePartidului Popular European Wilfried Martens la summitulpartidului, de la Bruxelles.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO