Business Internaţional

Fostii proprietari ai Tchibo au ajuns actionari la Puma

11.05.2005, 19:35 62

Producatorul de articole sportive Puma a declarat ca familia Hertz, una din cele mai bogate din Germania, a achizitionat 16,9% din companie, relateaza Bloomberg.

Mayfair, compania care administreaza investitiile facute de cei doi membri ai familiei Herz, Guenter si Daniela, fostii proprietari ai companiei de cafea Tchibo, a incheiat afacerea in mai multe etape.

Investitia se ridica la 500 de milioane de euro.

In urma cu doi ani, in urma unui conflict, cei doi au vandut procentul de 39,6% pe care il detineau la Tchibo Holding pentru 4 miliarde de euro altor trei membri ai familiei. Guenter Herz a preluat compania la moartea tatalui sau in 1965, iar in 2001, in urma unui conflict, a renuntat la actiunile pe care le detinea la Tchibo, invocand lipsa perspectivei de dezvoltare.

De curand, cei doi au fondat Mayfair, firma care deruleaza investitii imobiliare si financiare.

Al doilea mare investitor al Puma este fondul american de investitii Fidelity Investment, care detine 6,92% din actiuni.

Reprezentatii Puma au raportat in aprilie o scadere a comenzilor datorata cresterii economice incetinite, dupa ce initial rivalul sau Adidas-Salomon s-a plans de aceleasi conditii nefavorabile. Producatorul a anuntat tot in aprilie o crestere de 13,5% a profitului aferent primului trimestru al anului 2005. Profitul net al companiei bavareze a ajuns la 91 de milioane de euro. Vanzarile au crescut cu 11,9%, la 497 de milioane de euro. Firma, care produce incaltaminte sport pentru celebritati ca Madonna si Brad Pitt, se asteapta totusi la o crestere mai lenta in acest an.

Compania a previzionat pentru 2005 o crestere a profitului net si a vanzarilor de 5%, cea mai scazuta din ultimii sapte ani.

In Frankfurt, actiunile Puma au crescut ieri cu 11,61 euro pana la 192,20 euro.

"Puma a avut mult succes, iar adevarata provocare acum este sa se continue acest proces. Este bine ca un investitor cu experienta se arata interesat", a spus Thilo Kleibauer, analist la M.M. Warburg in Hamburg.

Zochen Zeitz, CEO al Puma, a facut cunoscut faptul ca o noua strategie de dezvoltare va fi lansata, iar detaliile cu privire la aceasta vor fi facute publice la sfarsitul lunii iulie. El nu a exclus, insa, posibilitatea realizarii unor noi achizitii ca etapa a acestui program supranumit Phase IV.

"Salutam Mayfair, ca nou investitor, dar si contributia sa la Phase IV, programul strategic de dezvoltare pe termen lung", a declarat Zeitz.

"Puma este vazuta ca o companie cu potential. Ne-am hotarat sa investim aici datorita renumelui de care firma se bucura si datorita managementului foarte bun", a spus Hinrich Stahl, purtatorul de cuvant al Mayfair.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO