Business Internaţional

Fostii oligarhi rusi, ajunsi din resedinte fastuoase in celule austere si reci

07.12.2005, 16:38 31

Magnatii care au prejudiciat in vreun fel imaginea Kremlinului sfarsesc in inchisori cu conditii precare.

Mihail Hodorkovski, candva printre cei mai bogati oameni din Rusia, are o noua slujba, prima dupa ce a fost arestat in urma cu doi ani. Acum el trebuie sa repare gardul de sarma ghimpata al inchisorii unde este inchis in prezent, scrie Wall Street Journal.

Insa acest job va fi numai unul temporar pentru Hodorkovski, intrucat poate alege sa coasa asternuturile, lenjeria intima in atelierul de textile al inchisorii sau sa curete podeaua celulelor.

Daca americanii considera ca Martha Stewart (condamnata la inchisoare pentru ca a mintit in timpul unor cercetari guvernamentale in legatura cu sedintele de tranzactionare de pe Bursa) a avut parte de ce era mai rau la West Virginia, ar trebui sa aiba in vedere si situatia fostilor oligarhi rusi pentru a-si face o imagine mai clara. Inca de pe vremea cand milioane de persoane mureau in fostele gulaguri, Rusia nu se putea lauda cu o viata de inchisoare usoara. Nici noua resedinta a fondatorului Iukos nu se dezminte.

Trezirea are loc la ora 6 dimineata, micul dejun consta in terci de ovaz si ceai, in timp ce la pranz Hodorkovski serveste acelasi terci de ovaz cu apa, pentru ca seara sa aiba parte de macaroane cu soia. La aceste conditii se adauga temperatura, care coboara la minus patruzeci de grade in timpul iernii.

"A venit aici pentru a-si ispasi pedeapsa, nu pentru a trai ca intr-o statiune de la malul marii", a declarat Natalya Terekhova, avocatul care se ocupa de caz.

Rusia este recunoscuta pentru faptul ca isi exileaza vocile nedorite in indepartata Siberie. Printre acestea se numara Iosif Stalin, Vladimir Lenin si Alexandr Soljenitin.

Moscova a ales sa-l trimita pe Hodorkovski, critic vehement al Kremlinului, care a controlat un imperiu de 40 de miliarde de dolari, cat mai departe cu putinta.

Dupa ce in septembrie tribunalul a confirmat sentinta de opt ani de inchisoare pentru evaziune fiscala si frauda, membrii familiei si avocatii sai se asteptau ca autoritatile sa-l trimita intr-o inchisoare mai apropiata de Rusia Centrala, asa cum se prevede in legea rusa. Reprezentantii inchisorilor locale au declarat ca nu au putut gasi nici un pat liber in inchisorile din apropiere.

Astfel, autoritatile l-au imbarcat intr-o masina de teren care a traversat timp de 10 zile Muntii Ural, printr-o regiune de paduri subarctica, pana aproape de granita cu China.

Krasnokamensk, orasul cel mai apropiat de inchisoarea in care este tinut Hodorkovsky, se afla la 5.000 de kilometri de Moscova, de aceea fostul magnat rus nu isi va putea contacta prea usor aliatii din capitala, carora le promisese suport financiar pentru campania electorala din 2008. Cu toate acestea, el a promis ca intr-un fel sau altul se va intoarce pe scena politica a tarii.

"Lupta este abia la inceput", a declarat el prin intermediul avocatilor sai in ziua in care a facut cunostinta cu noua sa resedinta.

In urma cu aproximativ 200 de ani, Tarul Nicolae I a exilat un grup de aristocrati cunoscuti sub numele de decembristi pentru ca au complotat sa instaureze o democratie in stil vestic in Rusia. Hodorkovski a multumit guvernului pentru ca l-a trimis pe "teritoriul decembristilor, al victimelor politice, si al minelor de uraniu". Sotia sa, Inna Hodorkovskaia, care l-a vizitat luna trecuta, a declarat intr-un interviu acordat unui ziar rus ca perioada de detentie l-a facut sa-si revizuiasca optiunile politice.

Candva personalitatea care a relansat capitalismul rus, fostul miliardar in varsta de 42 de ani a declarat ca perioada petrecuta in spatele gratiilor l-a facut sa-si modifice orientarea politica.

Pana sa fie arestat in urma cu doi ani, Hodorkovski locuia intr-o casa impunatoare din afara Moscovei, si calatorea intr-o masina blindata. Mai multi jurnalisti au insotit-o pe Hodorkovskaia cand aceasta a mers sa-si viziteze sotul in momentul in care s-a stiut locul in care este detinut. Ei au umplut singurul hotel din oras, situat la primul etaj al unei cladiri care statea sa se darame.

Hodorkovskaia are dreptul la patru vizite conjugale care se pot intinde pe durata a trei zile in fiecare an. Cuplul a dormit intr-o camera dintr-o cladire separata unde sotia a putut sa-i gateasca sotului sau felul sau favorit de mancare.

Pentru a li se respecta intimitatea, geamurile au fost acoperite cu draperii de culoare inchisa. La sfarsitul vizitei Hodorkovskaia a declarat intr-un interviu ca s-a simtit ca intr-un reality show cu toate ca paznicii inchisorii au tinut departe jurnalistii.

Unul dintre acestia a avut la el un dispozitiv care masoara nivelul radiatiilor pentru a confirma ipotezele conform carora nivelul sporit al acestora conduce la alcoolism, retardare si impotenta printre barbati. Masuratorile au iesit normale, cu exceptia zonelor situate pe langa minele de uraniu. "Nu se poate spune ca este un paradis, insa nu este nici atat de rau pe cat se spune", a declarat un fost inginer de la o mina de uraniu. El a citat in acest sens mai multe statistici locale care arata ca rata natalitatii in oras este mai ridicata chiar decat media nationala, si adaugat ca este tatal a doi copii pentru a pune astfel capat speculatiilor din presa.

Putini sunt rusii de rand care ii plang de mila lui Hodorkovski sau altor asa-numiti oligarhi rusi care s-au imbogatit in urma privatizarilor fostelor companii de stat la inceputul anilor ''90. Cei mai multi dintre acesti magnati traiesc acum in exil in afara Rusiei.

Colegul lui Hodorkovski, Platon Lebedev, a fost trimis intr-un loc cu clima si mai putin ospitaliera, intr-un centru de detentie situat in apropiere de Cercul Polar.

In regiunile indepartate, sentimentul de simpatie este chiar mai redus. Cu atat mai mult in Krasnomensk. Orasul si inchisoarea au fost construite in 1960, cand geologii au descoperit un depozit urias de uraniu sub stepa iar detinutii au fost trimisi aici pentru a ajuta la constructia orasului. Cu toate acestea, Krasnokamensk, care s-ar putea traduce prin "piatra rosie", dupa cantitatea impresionanta de granit rosu care a fost scoasa din minele de uraniu, a avut de castigat de pe urma colapsului comunismului in Rusia. Minele au ramas in proprietatea statului iar aproximativ o treime din cei 60.000 de cetateni ai orasului inca mai lucreaza acolo.

"Cred ca principalul motiv pentru care a fost trimis acolo il reprezinta faptul ca localnicii nu prea agreeaza oligarhii", a spus Serghei Taratukhin, preotul ortodox care slujeste si pentru inchisoare. Procurorii au avertizat ca l-ar putea acuza din nou pe Hodorkovski, ceea ce i-ar putea prelungi sederea departe de capitala.

In pofida acestui fapt, Hodorkovski a avut parte de o primire calda in inchisoare. Chiar inainte de sosire, ceilalti detinuti l-au poreclit "Borisovich", numele sau informal, iar la vizita sotiei sale i-au daruit o punga de bomboane cu care sa o intampine.

Averea personala a lui Hodorkovski, estimata mai demult la 18 mld. $, ramane considerabila, cu toate ca puterea de la Kremlin i-a divizat fostul imperiu. "Cu siguranta isi va face o multime de prieteni", a declarat Maksim Hlebkov, care si-a incheiat acum doua luni sederea la centrul de detentie. Iukos spera sa-si lichideze activele sale internationale inainte de sfarsitul lui 2006 pentru a-si plati impozitele si datoriile foarte mari, a declarat Steven Theede, directorul executiv al companiei.

Iukos s-a zbatut sa reziste, in ciuda suprataxelor in valoare de aproximativ 28 de miliarde de dolari (22,9 miliarde de euro) cu care s-a confruntat in 2004. Anul trecut, compania a achitat aproape jumatate din aceasta suma prin plati voluntare si prin vanzarea fortata a principalei sale unitati de productie, Iuganskneftegaz, pentru 9,4 miliarde de dolari (7,7 miliarde de euro).

Anul acesta, compania nu a reusit sa faca decat anumite plati minimale. "Sunt sute de creditori fata de care nu am reusit sa ne achitam datoriile, insa nu ne este clar daca ne confruntam cu un proces de faliment", a mentionat sursa din cadrul Iukos. ioana.david@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO