Business Internaţional

Fostii manageri de la Freddie Mac au ajustat profitul companiei pentru ca era prea mare

25.07.2003, 00:00 20



O investigatie independenta, al carui rezultat a fost facut public in aceasta saptam=na a scos la iveala ca Freddie Mac, gigantul creditului ipotecar din SUA, a incalcat reglementarile contabile pentru ca rezultatele financiare sa fie in linie cu estimarile.



Ancheta a aruncat vina asupra conducerii companiei pentru numeroasele erori contabile care au dus la calculul unui profit de doar 4,5 miliarde de dolari pentru perioada 2000 - 2002, cu 1,5 miliarde mai putin decat cifra reala.



Cateva din intregistrarile companiei "nu pot fi clasificate drept simple erori", conform afirmatiilor lui James Doty, care in urma cu sase luni a fost ales de catre consiliul de administratie al companiei pentru a conduce investigatia.



Raportul lui Doty analizeaza in detaliu incalcarile repetate ale reglementarilor contabile, menite sa atenueze variatiile profiturilor si sa mentina imaginea de companie de incredere, castigata pe Wall Street.



Freddie Mac, cea de-a doua institutie de pe piata creditului ipotecar american, a atras atentia autoritatilor la inceputul lunii iunie, cand au fost concediati trei directori executivi. Atunci, directorul de investitii, Greg Parseghian, l-a inlocuit pe Leland Brendsel, presedintele si directorul executiv al companiei.



Aceste evenimente au uimit lumea financiara si au amenintat piata imobiliara, una din putinele sectoare care mergeau bine in economia americana aflata in recesiune.



Din prea mult zel, incercand sa pastreze imaginea companiei, managerii nu au informat investitorii si directorii si au derulat in secret cateva tranzactii, uneori apeland la serviciile unei firme de consultanta externe.



Doty a declarat ca Parseghian "a stiut ca obiectivul unor tranzactii era diminuarea profitului". "Credem ca el a avut incredere in modul de inregistrare in contabilitate a operatiunilor, precum si ca Arthur Andersen furniza serviciile de consultanta necesare, garantand conformitatea cu GAAP (Standardele Contabile General Acceptate)", a adaugat el.



Cu toate acestea, un economist a afirmat ca problemele gasite la Freddie Mac nu se compara cu scandalul care a dus la falimentul companiei Enron.



"Aici nu este vorba de deficiente fundamentale de ordin economic ale companiei, nici de frauda, si nici de activitati in folosul personal al celor raspunzatori pentru aceste erori", a afirmat Susan Wachter, profesor la Universitatea din Pennsylvania.



In ceea ce priveste o posibila vina a lui Parseghian, parerile sunt impartite. Astfel, consiliul de administratie il sustine, chiar presedintele companiei, Shaun O'Malley, afirmand ca "el (Parseghian) este cu siguranta omul potrivit pentru acest post". Pe de alta parte, un analist la o institutie financiara din Alexandria (Virginia), a declarat: "A ajuns unde a ajuns pentru ca se pricepe si stie multe. Nu se poate scuza spunand ca nu a facut altceva decat sa execute ordinele primite".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO