Business Internaţional

Fostii directori ai WorldCom sunt acuzati de frauda

04.03.2004, 00:00 106



Directorii executivi ai WorldCom, inclusiv Bernie Ebbers, au fost acuzati de frauda dupa doi ani de investigatii privind colapsul de 180 miliarde de dolari al companiei de telecomunicatii, cel mai mare prejudiciu din istoria corporatista a Statelor Unite, transmite Financial Times.



Bernie Ebbers, fondatorul companiei si directorul executiv al acesteia, era asteptat ieri sa se infatiseze la una din Curtile de Justitie din New York pentru a raspunde acuzatiilor, in urma carora ar putea fi condamnat la maximum 25 de ani de inchisoare.



Cazul sustinut de statul american impotriva lui Ebbers, 60 de ani, a luat o alta turnura dupa ce Scott Sullivan, fostul director de finante al companiei, a fost de acord sa pledeze vinovat in fata unor acuzatii similare si a depus marturie impotriva fostului director executiv.



Capetele de acuzare impotriva celor doi directori ii incrimineaza pe acestia ca ar fi condus in mod constient o campanie de dezinformare a investitorilor si ca au umflat aparenta profitabilitate a WorldCom timp de aproximativ doi ani.



WolrdCom a fost evaluata la 180 miliarde de dolari in perioada de varf din 1999, dar si-a depus dosarul de faliment trei ani mai tarziu, pe masura ce scandalul de fraudare a companiei cu 11 miliarde de dolari a luat proportii.



John Ashcroft, Procurorul General al Statelor Unite, a declarat ca acuzatiile reprezinta un semn ca pana si cei mai puternici oameni de afaceri, care se afla in spatele unor astfel de scandaluri, pot fi adusi in fata justitiei. "Directorii de companii care isi inseala investitorii, prin denaturarea faptelor despre afacerile in care sunt implicati, nu sunt deasupra legii si vor fi trasi la raspundere," a spus Ashcroft. Tot in urma cu doua zile, Scott Sullivan a pledat vinovat la trei capete de acuzare pentru frauda in domeniul valorilor mobiliare, participare la frauda si eliberarea de comunicate financiare prin care s-a urmarit dezinformarea investitorilor.
florin.cepraga@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO