Business Internaţional

Fostii creditori, noi actionari ai noului Parmalat

28.10.2004, 00:00 43



Deutsche Bank a mai recuperat o parte din suma solicitata ca despagubire in cazul Parmalat, scrie Financial Times.



Manevra poate deschide drumul si pentru alte banci in incercarile de recuperare a datoriilor.



Enrico Bondi, administratorul care incerca din greu sa salveze grupul aflat in colaps in urma celui mai mare scandal din istoria italiana a corporatiilor, a respins doar in luna iulie solicitari de despagubire in valoare de sute de milioane de euro, cereri venite in principal din partea bancilor.



Deciziile sale au avut la baza convingerea ca bancile dispuneau de informatii cum ca ceva nu e in regula la Parmalat dar chiar si asa, au continuat sa sprijine compania prelungind astfel fraudele de acolo.



Deutsche sustine ca Parmalat ii datoreaza 94,2 mil. de euro, suma din care Bondi a recunoscut doar 16,9 mil.



Pe langa negocierile cu Bondi, bancile refuzate pana acum de administratorul falimentului Parmalat, au initiat o actiune in justitie care se va finaliza probabil pe la jumatatea lunii noiembrie.



In prezent se zvoneste ca Deutsche a mai recuperat alte 25,9 mil. datorita lui Bondi.Desi mai ramand de recuperat 50 de mil, succesul relativ al bancii germane sugereaza ca italianul a lasat poate garda putin mai jos.



Aceasta situatie nu exclude insa posibile actiuni in instanta ale lui Bondi impotriva Deutsche Bank. Marile banci implicate in scandal sunt urmarite de oficialii justitiei italiene pe mai multe fronturi, inclusiv de procurorii din Milano.



Bondi cauta sa obtina miliarde de dolari din partea Bank of America si Citigroup, prin mai multe procese deschise in SUA. In Italia, acesta a dat deja in judecata Deutsche pentru plata a 17 mil. de euro plus dobanda, suma care se presupune ca ar fi fost platita de Parmalat catre banca germana in pragul falimentului companiei italiene, din noiembrie 2003.



Din gaura de 14 miliarde de euro creata anul trecut de falimentul Parmalat, expunerea bancherilor italieni este estimata la doar 2 miliarde de euro.



Oricum s-ar rezolva aceste conflicte, nici o banca nu va primi de fapt despagubiri in bani. Cererile de despagubire ale creditorilor care vor fi rezolvate pana la urma se vor transforma in capital detinut in noua companie Parmalat pe care Bondi spera sa o lanseze anul viitor.
dan.zavoianu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO