Business Internaţional

Fostii capi de la SEC pledeaza pentru standarde contabile dure

08.01.2003, 00:00 8

Inainte de prima sedinta oficiala a comitetului american pentru standarde contabile, care va avea loc maine, trei fosti contabili-sefi ai SEC (organismul american de reglementare a tranzactiilor cu valori mobiliare) au publicat o scrisoare comuna in care atrag atentia asupra impactului "devastator" pe care il vor avea normele contabile mai putin drastice asupra publicului investitor.
Lynn Turner, Michael Sutton si Walter Schuetze subliniaza ca "este critic pentru integritatea pietelor de capital americane, sa fie restabilita increderea generala in auditorii independenti".
Mai multe firme de profil contabil s-au plans organismelor de reglementare ca proiectul referitor la noile reguli de audit este prea dur. Unele companii nerezidente au spus ca doresc facilitati si scutiri speciale, iar unele companii americane s-au revoltat impotriva interzicerii unor servicii financiare non-audit.
In scrisoarea adresata lui Charles Niemer, unul dintre membrii acestui comitet, cei trei au incurajat comisia care va formula noile standardele contabile americane, sa implementeze intr-un mod agresiv reformele stabilite de legea Sarbanes-Oxley, aprobata de congres in luna iulie, dupa valul de scandaluri financiare care a inceput cu mai bine de un an in urma prin colapsul gigantului energetic Enron.
Comisia a spus ca, in prima sa sedinta, va analiza propunerile referitoare la procedurile de angajare a unui adminstrator sef interimar, leasingul spatiilor pentru birouri si buget. De asemenea, va fi audiat un raport din partea organismului de reglementare NASD, privitor la posibilitatea infiintarii unei baze de date pe internet, cu companiile de audit aflate sub jurisdictia comisiei.
Legea Sarbanes-Oxley a impus SEC si comitetului pentru standarde contabile interzicerea furnizarii anumitor servicii de catre companiile de audit clientilor sai si specifica obligativitatea inspectiilor regulate si a sanctiunilor disciplinare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO