Business Internaţional

Fostii capi ai Vivendi in atentia autoritatilor bursiere

28.01.2003, 00:00 30

Fostul presedinte al Vivendi Universal, Jean-Marie Messier si alti patru directori ai companiei au exercitat un numar foarte mare de optiuni legate de actiuni in decembrie 2001, cu o saptamana inaintea scaderii drastice a valorii actiunilor companiei. Vivendi a vandut, in ianuarie 2002, 55 de milioane de actiuni proprii, acumuland 3,3 miliarde de euro, determinand, in acelasi timp, o scadere continua a valorii actiunilor companiei.
Astfel, au aparut temeri legate de posibilitatea ca acesti oficiali ai companiei sa fi beneficiat de informatii confidentiale. Comitetul special de audit creat de noul management al Vivendi se intreaba daca totul este o simpla coincidenta, pentru ca fostul director al departamentului financiar al Vivendi, Guillaume Hannezo, a obtinut un profit personal de 1,3 milioane de euro in urma exercitarii optiunilor respective.
Messier si fostii directori Agnes Touraine, sefa a Vivendi Universal Publishing, Catherine Gros, sefa a departamentului de comunicatii si asistenta personala a lui Messier, Micheline Clerc, si-au exercitat si ei optiunile, pastrand mai apoi actiunile. Hannezo in schimb si-a exercitat optiunile, vanzand mai apoi actiunile, dupa ce a lansat un semnal de alarma privind situatia financiara dificila a companiei.
Ancheta declansata de Comission des Operations de Bourse (COB) cu privire la scandalul izbucnit in jurul companiei Vivendi Universal se va incheia in urmatoarele zile, iar surse din interiorul institutiei au declarat ca este "sigur" ca institutia de reglementare a pietei de actiuni va aplica o serie de sanctiuni.
Wall Street Journal a citat o persoana ce a vorbit in numele lui Hannezo  spunand ca fostul director al  departamentului financiar nu stia in acel moment ca Vivendi va efectua vanzarea de actiuni din trezorerie cand si-a exercitat optiunile, neputand fi astfel acuzat de dezvaluirea de informatii confidentiale.
Cele doua banci care au cumparat cele 55 milioane de actiuni Vivendi, Deutsche Bank si Goldman Sachs, asteapta de asemenea incheierea anchetei COB pentru a decide daca au dovezi suficiente pentru initierea unei actiuni in instanta. Cele doua banci nu au reusit sa plaseze toate actiunile cumparate de la Vivendi, inregistrand pierderi semnificative.
De curand, in acest scandal este implicat si unul din auditorii companiei Vivendi Universal, Salustro Reydel, o mica firma franceza care a derivat aproximativ 10% din cifra sa de afaceri de la grupul media. Astfel, au fost descoperite o serie de e-mail-uri intre Messier si firma de contabilitate, care sugereaza faptul ca Vivendi exercita presiuni asupra firmei in sensul aprobarii unei anumite tranzactii secrete.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO