Business Internaţional

Foşti titani de pe Wall Street încearcă acum să distrugă băncile cu noile tehnologii

Blythe Masters, inventatoarea CDS şi o legendă pe Wall Street

Blythe Masters, inventatoarea CDS şi o legendă pe Wall Street

Autor: Alexandru Zărnoeanu

18.12.2015, 00:05 5573

Băncile păreau până acum ferite de expansiunea economiei peer-to-peer, colaborativă, care a diversificat oferta de pe piaţă şi a redus profiturile firmelor consacrate, scrie Financial Times.

Sectorul fintech, care cuprinde companii ce oferă servicii financiare online, constituie o ameninţare din ce în ce mai puternică pentru supremaţia băncilor. În al treilea trimestru al acestui an, start-up-urile fintech au atras peste 4,85 miliarde dolari din partea investitorilor, conform datelor CB Insight.

Printre investitori se află şi foşti bancheri renumiţi de pe Wall Street. Foşti executivi precum Vikram Pandit de la Citibank, John Mack de la Morgan Stanley, Joe Saunders de la Visa, Hans Morris de la Citigroup şi Visa şi inventatoarea CDS-urilor, Blythe Masters, de la JPMorgan, au investit sute de milioane de dolari în companii ce promit să revoluţioneze industria serviciilor financiare.

În lipsa reglementărilor stricte la care sunt supuse băncile tradiţionale şi sistemele informatice complexe, noile companii pot schimba faţa industriei serviciilor financiare.

Goldman Sachs estimează că industria fintech ar putea priva furnizorii tradiţionali de servicii financiare de venituri de peste 4.700 miliarde dolari şi de profituri de 470 miliarde dolari.

Ultimele valuri de finanţare din partea fondurilor de venture capital au făcut ca start-up-uri precum Funding Circle şi TransferWise să fie evaluate la peste un miliard de dolari.

Hans Morris a fondat anul trecut Nyca Partners pentru a finanţa şi consilia antreprenorii din industria fintech. El cosideră că investitorii sunt atraşi de ideea dezvoltării unor produse eficiente fără a fi nevoiţi să se alinieze la noile reglementări dure impuse de autorităţile americane în sectorul bancar.

Nyca Partners intenţionează să investească 20-25 milioane dolari în următoarele 18 luni în companii fintech. Fondul a investit în Indiegogo, o platformă de crowdfunding, şi în Affirm, fondată de Max Levchin, care îşi propune să le ofere consumatorilor noi moduri de a obţine credite pe termen scurt.

De asemenea, Morris a investit împreună cu fostul CEO al Citibank Vikram Pandit în CommonBond şi deţine o participaţie de 4,3 milioane dolari la platforma de credite Lending Club, listată în decembrie 2014 pe bursa din New York.

Pe lângă Hans Morris, un alt personaj-cheie al listării Lending Club este John Mack. Fostul CEO al Morgan Stanley este membru al boardului platformei, unde deţine o participaţie de 33 milioane dolari, care în momentul listării era evaluată la 36 milioane dolari.

În luna martie a acestui an, Mack a ajutat Dataminr, care se ocupă cu cercetarea în sectorul social media pentru a crea alerte destinate traderilor, să obţină o finanţare de 130 milioane dolari.

În prezent compania este eva­luată la 700 de milioane de dolari. Printre investiţiile lui John Mack se află New England Funding Technologies şi Orchard, furnizor de date pentru platformele de creditare din industria peer-to-peer.

Şi Vikram Pandit,  CEO al Citibank până în 2012, este un investitor activ. În  septembrie 2013, Pandit a fost unul din investitorii în platforma de credite online pentru studenţi CommonBond, care a strâns peste 100 milioane dolari în acea rundă. Împreuna cu John Mack, indianul este unul din investitorii furnizorului de date Orchard care tot în 2013 a atras investiţii de 2,3 milioane dolari.

De asemenea Pandit a participat la runda de finanţare care a evaluat compania TransferWise la peste 1 miliard dolari şi este investitor în platforma MMKT Exchange, care îşi doreşte să îmbunătăţească nivelul de lichiditate pe piaţa secundară a împrumuturilor.

Un alt fost bancher a creat un fond de investiţii pentru companiile de fintech aflate în stagiul incipient. Green Visor Capital, înfiinţat de Joe Saunders, fostul CEO al Visa, a condus în luna septembrie o rundă de investiţii de  1,5 milioane dolari în Kash, un start-up din San Francisco care urmăreşte să perturbe industria cărţilor de credit. Saunders este unul din membrii board-ului firmei din San Francisco.

Fondul lui Joe Saunders s-a numărat printre investitorii care au finanţat cu 8 milioane dolari Cloud Lending Solutions, furnizor de de tehnologie pentru creditorii din industria peer-to-peer, portofoliul său incluzând platforma de research şi analiză a datelor DataFox.

Blythe Masters, inventatoarea CDS şi o legendă pe Wall Street, a părăsit în aprilie 2014 JPMorgan. De atunci, ea este unul dintre cei mai influenţi susţinători ai tehnologiei Blockchain, care stă la baza monedei virtuale Bitcon. Anul acesta, ea a devenit CEO al start-up-ului Digital Asset Holdings, al cărui ţel este să creeze instrumente care vor eficientiza procese din sectorul financiar. Compania a achiziţionat firme care dezvoltă tehnologii similare, precum Blockstack.io care îşi doreşte să introducă tehnologia blockchain în industria financiară mondială.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO