Business Internaţional

Fostă stea a Partidului Comunist, Bo Xilai este acuzat de abuz de putere şi luare de mită

Bo Xilai a fost considerat mult timp un candidat pentru includerea în organul care ia decizii în numele Partidului Comunist. El a căzut în dizgraţie anul trecut după ce a fost acuzat de partid că a intervenit într-o anchetă de crimă

Bo Xilai a fost considerat mult timp un candidat pentru includerea în organul care ia decizii în numele Partidului Comunist. El a căzut în dizgraţie anul trecut după ce a fost acuzat de partid că a intervenit într-o anchetă de crimă

Autor: Bogdan Cojocaru

22.08.2013, 21:35 1341

Ieri s-a dat startul procesului secolului din China, în care fostul star al Partidului Co­mu­­nist Bo Xilai este acuzat de abuz de pu­te­re, delapidare şi că a primit ca mită 3,6 mil. do­lari. În timp ce autorităţile vor ca proce­sul să fie o demonstraţie a hotărârii cu care luptă contra corupţiei, oamenii de rând se fo­lo­sesc de mediatizarea lui pentru a atrage atenţia asupra propriilor probleme.

Bo a negat că ar fi luat mită de 20 milioa­ne yuani (3,3 mil. dolari) de la Xu Ming, un om de afaceri din oraşul Dalian, în care Bo a fost primar în anii 1990, scrie The Wall Street Journal. Cu aceşti bani ar fi fost finan­ţa­te stu­di­ile şi şederea în străinătate ale fiului po­li­ti­­cia­nului. „N-am recunoscut nici­oda­tă ni­mic des­pre aceste două milioane de yuani“, spus Bo, adăugând că Xu era un prie­ten al soţiei sa­le, Gu Kailai. „Xu Ming nu a fost prietenul meu“, a spus el.

De asemenea, politicianul căzut în diz­gra­­ţie a negat că a luat mită de la Tang Xiaolin, un fost coleg de fabrică în timpul Re­­vo­luţiei Culturale din 1966-76, care ulte­rior a devenit un prosper om de afaceri tot în oraşul Dalian.

Bo a explicat că a acceptat „forţat“ acu­za­ţiile când a fost anchetat de o comisie disci­pli­na­ră a partidului. După ce a urmărit un film în care Tang detaliază cum i-a trimis bani lui Bo, Bo a răspuns că „a văzut o per­for­­manţă res­pin­gătoare a unei persoane care şi-a vân­dut sufletul“, scrie CNN.  De asemenea, pro­curorii au arătat curţii măr­turia scrisă a soţiei lui Bo, Gu Kailai, con­dam­nată anul trecut pentru uciderea unui om de afaceri britanic.

Declaraţia lui Gu menţionează un seif co­mun al cuplului din care ea a luat zeci de mii de dolari pentru a acoperi cheltuielile sale şi ale fiului lor, care a studiat o perioadă în Marea Britanie.

Mărturia soţiei: „Ridicolă“

Bo a descris mărturia soţiei ca fiind „ridi­colă“ şi a pus sub semnul îndoielii veridici­ta­tea acesteia în condiţiile în care a fost dată după ce lui Gu i-a fost suspendată pedeapsa cu moartea pentru ucidere.

Bo s-a distanţat de Gu şi de cheltuielile acesteia spunând că au petrecut puţin timp împreună şi că relaţiile dintre ei s-au răcit după ce el a devenit ministru al comerţului şi apoi, în 2007, secretar de partid în oraşul Chongqing, unul dintre cele mai mari.

Acuzaţiile procurorilor oferă frânturi de imagini ale averilor elitei politice din China într-o perioadă în care Beijingul încearcă să convingă că luptă dur cu corup­ţia din rândul oficialilor. Analiştii spun că autorităţile merg pe o linie foarte îngustă, dorind să facă din Bo un exemplu fără a sugera însă că stilul de viaţă al fostului poli­tician este larg răspândit în rândul elitei.

„Mecanismele montate pentru a lupta cu corupţia au putere limitată, altfel există riscul unor expuneri mai mari şi punerii în pericol a partidului“, a explicat Lester Ross, un avocat din Beijing al firmai americane WilmerHale.

Apariţia lui Bo în faţa instanţei este prima făcută în public de când acesta a fost arestat, la începutul anului trecut.

Analiştii cred că instanţa va da verdictul în septembrie.

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 23.08.2013.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO