Business Internaţional

Fost multimiliardar, acum cunoscut ca "deţinutul nr. 35017-183". Unul dintre cei mai mari escroci îşi află luni sentinţa

 Fost multimiliardar, acum cunoscut ca "deţinutul nr. 35017-183". Unul dintre cei mai mari escroci îşi află luni sentinţa

Autor: Radu Racu

22.01.2012, 17:29 8214

Până în 2009 era cunoscut ca unul dintre cei mai invidiaţi miliardari ai lumii, cu o viaţă excentrica pentru care a ajuns la un moment dat să plătească pensii alimentare de peste 100.000 de dolari pe lună şi o companie cu activitate în 140 de ţări, însă acum este cunoscut doar ca deţinutul numărul 35017-183, scrie Reuters.


Allen Stanford, miliardarul texan care a fost decorat de guvernul din Antigua cutitlul de cavaler, va afla luni dacă va fi condamnat pentru schema piramidală de care este acuzat, în urma căreia ar fi provocat o fraudă de 7 miliarde de dolari. Omul de afaceri în v-rstă de 61 de ani, care se află dupşă gratii din 2009, riscă închisoarea pe viaţă dacă va fi găsit vinovat pentru cele 14 capete de acuzare.


Modul de viaţă opulent al lui Stanford era mereu titrat în ziarele de scandal, în special relaţiile sale amoroase din care a avut şase copii cu patru femei, situaţie care a ajuns săl coste pe miliardar 100.000 de dolari lunar pentru pensia alimentară.

Stilul de viaţă al lui Stanford a ajuns la un final brusc atunci când a fost acuzat de inducerea în eroare a investitorilor în cazul unor certificate de depozit emise de banca sa, într-unul din cele mai mari cazuri de fraudă de la Bernord Madoff până în prezent. Prezentate drept ultra sigure, certificatele de depozit au fost de fapt folosite pentru finanţarea unor afaceri dubioase, printre care o firmă imobiliară din Caraibe, o revistă Cowboys and Indians dar şi un împrumut personal de 2 miliarde de dolari către Stanford însuşi.


Procurorii au construit cazul împotriva lui Stanford pe baza mărturisirilor directorului financiar al băncii sale din Antigua, care a pledat vinovat la toate captele de acuzare şi a acceptat să colaboreze cu anchetatorii. James Davis, directorul financiar al lui Stanford a fost pus la înaintare când scandalul de fraudă a izbucnit în 2008. "Nu am avut nicio legătură. CFO-ul a fost responsabil pentru portofoliul de investiţi", a declarat Stanford la vremea aceea.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO